Csendes számítógépet mindenkinek!

Napi 8-10 órát ül a számítógép előtt? Ez önmagában is megterhelő.

Hát még akkor, ha erősen zúg, esetleg zörög a számítógép. Egy zajos számítógép mellett sokkal jobban elfáradunk, ami hosszú távon egészségkárosító tényező.

Sok ügyfelünk használ a nappaliban is számítógépet, ahol este meglehetősen zavaró egy hangosan zúgó, súgó számítógép. Igen hálásak, amikor ezt a problémát elfelejthetik.

Régebben, amikor arra még nem volt jobb lehetőség mindenféle tuning megoldással igyekeztünk viszonylag csendes számítógépet előállítani.
Mára azonban sokat javult a helyzet. Megfelelő számítógépház, megfelelő tápegység, hűtőventillátorok és hűtési megoldások kiválasztásával olyan csendes számítógépet építhetünk, hogy nem is hinné.

A jó hír, hogy ehhez nincs szükség drága vízhűtésre.

A halk számítógép titkai:

Az alap kategóriában már 6700 forintért hozzájuthatunk olyan számítógépházhoz, amelynek a kialakítása lehetővé teszi, hogy meglehetősen csendes PC-t építsünk.

A következő a fél profi kategória, ahol a számítógépház vastagabb lemezből készül, igényesebb kialakítással, profibb szellőző ráccsal. Itt a számítógépház ára 11-13 ezer forint körül mozog.

A profi kategóriában robosztus, vastag lemezből épített gépház, kifejezetten jól szervezhető, igényes kialakítású ventilátor helyek biztosítják a célunk elérését. Itt a ház ára táp nélkül 24 – 25 ezer forint körül mozog.

Normál esetben elég egyetlen minőségi 12 cm-es rendszerhűtő ventilátor, amely elegendő szellőzést biztosít egy igényes kialakítású házban. ~2300 forint

A kifejezetten nagy konfigurációk esetében (több merevlemez, nagy CPU, sok memória, sok optikai meghajtó, erős grafikus kártya stb.) előfordulhat, hogy szükségünk lesz egy további 12 cm-es, vagy 1-2 db 9 cm-es minőségi rendszerhűtő beépítésére. Ezek ~2300-4300 forint további kiadást igényelnek.

Ezen túlmenően, lehetőség van a grafikus kártyák hűtésének csendesítésére is.

A kártya hőtermelésétől függően választhatunk nagy teljesítményű passzív hűtési megoldást, amely zajkibocsátás nélkül valósítja meg a grafikus kártya hűtését.

Arra azonban ügyelni kell, hogy a passzív hűtőbordák a hőt a számítógépház belsejében adják le. Ekkor növelni kell a gépház szellőztetésének teljesítményét.
A passzív megoldások 7000 forint körül kaphatók.

A robosztusabb teljesítményű grafikus kártyákhoz azonban aktív, azaz ventillátoros hűtéssel kiegészített megoldást kell választanunk.

Itt az ár már elérheti, vagy akár meg is haladhatja a 10000 forintot.

Az igazán fanatikus megoldás során a processzor hűtőt is passzív, vagy ultra csendes aktív hűtőre cseréljük.

A végeredmény egy elképesztően csendes számítógép, amely megfelelő eszköz a nyugodt munkához, de a zenehallgatást, vagy a TV nézést sem zavarja a nappaliban.

Vélemény, hozzászólás?

Share This