Windows 10 támogatás vége – mit kell tudnod róla

A Microsoft hivatalosan bejelentette a Windows 10 támogatásának végét, melynek határideje 2025. október 14.

A Windows 10 ezen dátum után nem kap további biztonsági frissítéseket, új funkciókat vagy javításokat. Ez a döntés számos következménnyel jár mind az egyéni felhasználók, mind pedig a cégek számára.

Amikor egy Windows verzió eléri a támogatás végét, az azt jelenti, hogy a szoftver továbbra is működik, de új frissítéseket már nem kap:

  • Nincsenek új biztonsági frissítések: A Microsoft nem fog további biztonsági patcheket kiadni a Windows 10-hez, így a rendszer sebezhetővé válik a potenciális biztonsági résekkel szemben.
  • Nincsenek nem biztonsági frissítések: Nem kap új nem biztonsági frissítéseket, hibajavításokat vagy teljesítménynöveléseket.
  • Nincs segítségnyújtás: A Microsoft nem fog technikai támogatást nyújtani a Windows 10-hez.

A következő opciók közül választhatsz:

1.

Teljesen figyelmen kívül hagyod az End-of-Support határidőt: Bár a támogatás vége nem jelenti a funkcionalitás végét, nem javasoljuk ezt az utat. Az támogatás nélküli operációs rendszer további biztonsági kockázatokkal járhat.

2.

Frissítés Windows 11-re (ha a számítógép alkalmas err): A Windows 11 a Windows 10 utódja, friss felülettel, javított teljesítménnyel és kibővített biztonsági funkciókkal. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Windows 11-hez szigorú hardver kompatibilitási követelmények vannak. Ellenőrizd, hogy a géped megfelel-e ezeknek a követelményeknek a Microsoft PC Health Check segítségével.

3.

Kiterjesztett támogatási programok felfedezése: A Microsoft bizonyos termékekre kiterjesztett fizetős támogatási programokat kínál.

4.

Új számítógép vásárlása: egyes felhasználók számára a legjobb megoldás az lesz, ha új gépet vásárolnak, ami támogatja a legújabb Windows verziókat és garantálja a jobb teljesítményt, biztonságot és a jövőbeli kompatibilitást.

Mit érdemes megfontolni a váltás előtt:

  • Értékeld a meglévő hardvert: Ellenőrizd, hogy a jelenlegi gép megfelel-e a Windows 11 követelményeinek. 
  • Mentés és adatátvitel: Védd adataidat mentések készítésével, és tervezd meg az adatok migrációját az új rendszerre.
  • Tájékozódj: Kövesd figyelemmel a Microsoft értesítéseit a Windows 10 támogatásának végéről.

A Windows 10 támogatásának vége új korszakot jelent az informatikában. A megfelelő út kiválasztásával biztosíthatja a biztonságos és hatékony számítástechnikai élményt a következő években.

Ha kérdésed van, vagy segítségre van szükséged, lépjen kapcsolatba csapatunkkal, akik segítenek sikeresen átlendülni ezen átmeneten!