Leöntöttem a laptopomat!

Ha folyadék került a laptopodra, ne ess pánikba! Az első lépés az, hogy azonnal cselekedj. Itt van, amit tenned kell: először is kapcsold ki a gépet, majd húzd ki a tápkábelt és távolítsd el az akkumulátort, ha lehetséges. Az idő sürget, ezért minél gyorsabban cselekszel, annál nagyobb az esély, hogy megmentheted a készüléket.

Biztonságos leállítás
Először is, győződj meg róla, hogy a kezed száraz. Fontos, hogy az elektromosság és a nedvesség ne találkozzon. Húzd ki a tápkábelt, távolítsd el az akkumulátort, majd tartsd lenyomva a bekapcsológombot legalább 20 másodpercig. Ne próbáld megmenteni a munkádat, csak kapcsold le a gépet. A gyors áramtalanítás nagyban növeli a túlélési esélyeit.

Miután ezeket megtetted, távolítsd el az összes csatlakoztatott eszközt – USB-ket, egeret és kábeleket. Próbálj meg mindent kihúzni a laptopból, ami könnyen eltávolítható, mint például a RAM és a merevlemez. Ezzel az első lépéseket már megtetted.

Szárítsd meg a laptopot
Tisztítsd meg a laptop külső felületét! Használj száraz törlőkendőt, hogy óvatosan letöröld a vizet a billentyűzetről és a képernyőről. A mikroszálas törlőkendő a legjobb választás, de a papírtörlő is jól jöhet. Ne dörzsöld erősen; inkább finoman itasd fel a folyadékot, és próbáld meg megszüntetni a nedvességet.

Ezután állítsd a laptopot fejjel lefelé, mint egy sátor, egy tiszta törölközőre. A legjobb, ha legalább 24-48 órán át így hagyod, hogy a folyadék kijöjjön belőle.

Ha van sűrített levegőd, fújd be a laptopba, hogy a nedvességet még jobban eltávolítsd. Ne használj hajszárítót vagy hőforrást, mert ezek könnyen kárt tehetnek az eszközben.

A kiömlött folyadék típusa számít
Ha csak vizet öntöttél a laptopra, akkor valószínűleg nem lesz nagy gond. A víz elpárologhat, és nem hagy maradandó nyomot. De ha cukros üdítőt vagy kávét öntöttél rá, akkor komolyabb problémákra számíthatsz. A cukros folyadékok korrozív hatásúak, így gyorsan kárt tehetnek a belső alkatrészekben.

Tisztítás szükség esetén
Ha a laptopod ragacsos lett a folyadéktól, próbáld meg tisztítani egy nedves ruhával vagy puha fogkefével. Ha a cukros folyadék bejutott a belsejébe, akkor érdemes a laptopot teljesen szétszerelni, hogy alaposan megtisztíthasd a belső alkatrészeket.

Ne feledd, hogy ha a laptopod működik a szárítás után, az nem jelenti azt, hogy minden rendben van. Előfordulhatnak rejtett problémák, ezért javasolt elhozni hozzánk a szervizbe.

Végezetül, most, hogy a laptopod újra működik, érdemes néhány óvintézkedést hozni, hogy a jövőben elkerüld a hasonló baleseteket, mivel a garancia nem vonatkozik az ilyen esetekre.