Windows 7 telepítés 30 perc alatt

Mindenki stabil, jól működő, gyors és problémamentes számítógépet szeretne.

Ez természetes.

Ennek alapfeltétele a jó hardver (azok az alkatrészek, amelyekből a számítógép felépül), ugyanakkor meglepően nagy befolyással bír a feltelepített operációs rendszer állapota annak kapcsán, hogy mennyire lesz gyors, megbízható, és stabil a számítógépünk.

Ezt a gondolatot kifejtve, az alábbi cikkben elolvashatod, mi kell ahhoz, hogy megbízható, gyors és problémamentes legyen a számítógéped?

Szeretnék néhány félreértést is eloszlatni.

Az első mindjárt az, hogy „az alábbiakat nem kell egy felhasználónak tudnia!”

Nos, megcsinálni valóban nem. Az azonban fontos, hogy ellenőrizni tudja, mit kap a pénzéért. Különben zsákbamacskát vásárol, ami valljuk be őszintén, komoly dolgok vásárlásakor nem jó szórakozás.

Még mielőtt azonban a Windows telepítésével foglalkoznánk, szót kell ejteni egy lépésről, amelyet még a telepítés előtti el kell végezni.

BIOS beállítások elvégzése a gép adottságainak és a felhasználásnak megfelelően.

Minden számítógép rendelkezik egy BIOS néven ismert beépített szoftverrel, amelynek beállító felületén nagyon fontos képességeket állíthatunk csatarendbe.

 

A BIOS lévén, hogy szoftver időnként maga is frissítésre szorul.

Ha egy számítógépen régi BIOS van, akkor azt célszerű frissíteni, hiszen úgy hozzájuthatunk annak javított változatához.

A boltban vásárolt alaplapok, számítógépek általában, legalább fél éves BIOS-t tartalmaznak. Érdemes ellenőrizni, hogy van-e frissebb BIOS verzió és az milyen javításokat tartalmaz.

A BIOS alapbeállításai messze nem ideálisak. Jó példa erre, hogy ha egy számítógépbe 1600 MHz-es memóriát építesz, a BIOS beállítása nélkül azt nagy valószínűséggel csupán 1333MHz-en fogja hajtani a számítógép.

 

A telepítés első lépéseként be kell állítani a BIOS-t.

A teljesség igénye nélkül néhány szokványos beállítani való:

  • AHCI üzemmód bekapcsolása
  • Egyéb I/O beállítások elvégzése
  • 1333MHz fölött a RAM működési frekvenciájának beállítása
  • Energiagazdálkodási beállítások
  • Hűtők vezérlésének beállítása
  • Boot sorrend,
  • A nem használt hardver elemek letiltása (pl. soros port)

A megfelelően beállított BIOS alapfeltétele a stabil és gyors számítógépnek!

A laptop számítógépeknél azon modellek esetén, amelyeket Windows-al kínálnak, előtelepített Windows-t kapunk a számítógéphez.

Ez annyit jelent, hogy a gép merevlemezén egy elkülönített partíción (tárolóterület) elhelyezik a Windows telepítőjét, amely a gép bekapcsolását követően feltelepül.

Asztali gépeknél csak a világmárkák (pl. Dell, HP, Lenovo, Sujitsu Siemens) kínálnak előtelepített Windows-al gépeket.

Az egyedileg épített gépeket és azokat az asztali gépeket, amelyekhez külön vásárolunk Windows-t, a telepítő diszk behelyezésével telepítjük.

Az alaptelepítés a gép sebességétől függően 30-45 perc között végbe megy.

És most jön az

első megdöbbentő adat:

ez a telepítés még nagyon messze van attól, ami megfelel a vágyaidnak, vagyis hogy stabil, jól működő, gyors és problémamentes számítógéped legyen!

Az igazi munka még csak ez után kezdődik!!!

– Be kell állítani a lapozó fájl (swap file) helyét és méretét.

(A lapozó fájlt célszerű a merevlemez elején elhelyezni, úgy gyorsabban hozzáfér a Windows)

Amennyiben SSD meghajtót használunk, fontos, hogy azon ne legyen lapozó fájl!!!

Ha az SSD mellett merevlemezt is használunk és szükségünk van lapozó fájlra, akkor azt célszerű a merevlemezre telepíteni.Az SSD meghajtó a tárolóeszközök újabb generációja, amely tisztán elektronikán alapul. (Flash RAM) Nincsenek benne mozgó alkatrészek, így érzéketlen a rázkódásra. Nem mellesleg 4x-5x gyorsabb, mint egy merevlemez.

– Telepíteni kell az összes elérhető Windows frissítést

Ez elég időigényes dolog, még akkor is, ha előkészített szervizcsomagokkal dolgozunk. Az ugyanis sosem napra készek, így mindig szükséges lesz a netes (Internetről letöltött) frissítés.

Addig nincs kész a Windows, amíg az összes frissítést fel nem telepítettük!

Gyakran újabb frissítések válnak szükségessé a driverek telepítését követően is.

– Telepíteni kell a hardver komponensek eszközmeghajtó programjait (drivers)

Az alaplap, a grafikus kártya, a hangkártya és számos egyéb eszköz saját eszközmeghajtót igényel.

Ha SSD-t használsz, ahhoz is szükséges egy speciális vezérlő, ami magától nem települ.

Mindig a gyártó, vagy a chipset gyártó által kiadott legfrissebb, ellenőrzött (tesztelt) eszközmeghajtót érdemes telepíteni!

Ha a Windows-ra bízod a driverezést és az általa felkínált általános eszközmeghajtók települnek, akkor jelentős teljesítményt veszthetsz.

Az sem jó, ha előtelepített Windows esetén a gyakran fél/egy évvel korábban összecsomagolt eszközmeghajtókat használod a gyártók oldalán megtalálható, javított, friss eszközmeghajtók helyett.

A friss eszközmeghajtókkal esetenként nyerhetsz sebességet is, de sokkal fontosabb, hogy megbízhatóbb, stabilabb számítógépet kapsz eredményül.

– Az automatikusan induló programok kigyomlálása

A telepített programok egy része úgy állítja be magát, hogy a Windows-al együtt elinduljon.

A Windows-al együtt vásárolt laptopok tele van ilyen programokkal.

Ezek jelentős része felesleges. Ezeket a felhasználó soha nem használja semmire. Viszont a számítógépet lassítják. Némelyik pedig még biztonsági kockázatot is jelent.

A feleslegesen induló programok automatikus elindításának letiltásával jelentős processzor és memória erőforrásokat szabadíthatunk fel!

– Hibernálási beállítások elvégzése

Asztali számítógépeken ritkán használjuk a hibernálást.

Ha mégis, akkor érdemes megfontolni, hogy a hibernálás során létrejövő fájlt hol helyezzük el.

Laptopok esetében a hibernálás nagyon kedvelt funkció.

Érdemes úgy beállítani, hogy ha lehajtjuk a laptop tetejét, akkor hibernálja magát a Windows.

A hibernálás során a memóriában tárolt minden program és adat a merevlemezre íródik, majd a számítógép leáll. Ebben az állapotban nyugodtan táskába teheted. Nem melegszik, mert nem is működik.

Amikor legközelebb bekapcsolod a számítógépet, akkor sokkal gyorsabban feláll a Windows, mert teljes rendszerindítás helyett csupán annyit kell tennie a számítógépnek, hogy betölti a merevlemezre mentett hibernálási tároló tartalmát a memóriába. Ekkor a félbe hagyott munkát is onnan folytathatjuk, ahol a hibernálás előtt abba hagytuk.

Az a tapasztalatunk, hogy SSD meghajtó használata esetén ez a funkció értelmét veszti, mert az SSD-ről szinte ugyanolyan gyorsan feláll a Windows, mintha hibernálásból töltődne fel.

Persze, ez csak akkor igaz, ha megfelelő SSD meghajtót használsz!

– Ezt követően telepítjük az Office-t és az egyéb programokat, illetve azok frissítéseit.

Komplett telepítés során nem csak a Windowst telepítjük, hanem minden olyan programot és azok frissítéseit, amit a felhasználó igényel.

Ha a megrendelő másként nem rendelkezik, beállítjuk a levelezését, telepítjük a szokványos alkalmazásokat (Adobe Reader, Falsh Player, Java motor, Skype, védelmi szoftver, képkezelő, Firefox böngésző), beállítjuk a felhő alapú tárhelyét, …

– Telepítés utáni Windows karbantartás

A legvégén jöhet egy alapos Windows karbantartás, aminek során ürítjük a Windows átmeneti tárolóit, töröljük a frissítési előzményeket.

Végül egységes szerkezetbe rendezzük a fájlrendszert.

Ez időigényes dolog, de az a tapasztalat, hogy vagy mi megcsináljuk, vagy elmarad.

Márpedig a gyorsaság miatt, merevlemez alkalmazása esetén fontos, hogy a tárolás optimális legyen.

A töredezett fájlok felolvasása ugyanis sokkal tovább tart, mint a rendezett fájloké.

Fontos kérdés a rendszer-visszaállítási terület, a swap file és a levelezési mappákat tároló nagyméretű fájlok töredezettségének megszüntetése is. A telepítés és adatfeltöltés során erre is figyelni kell. A különféle feladatok időzítése, hogy mit mi után csinálunk, ezért is fontos.

– Rendszer-visszaállítás testre szabása

Sokan csodálkoznak, hogy néhány hónap használat után egy csomó, addig elérhető tárterület eltűnik, lefoglalásra kerül. Van, aki úgy mondja, hogy hízik a Windows.

Nos, ennek az az oka, hogy nem lett beállítva, hogy a Windows mekkora tárterületet használhat arra, hogy mentse a diszken bekövetkező rendszer és egyéb fájlokat érintő változtatásokat.

A Windows alapbeállítása a legtöbb felhasználó igényéhez képest, túl nagy rendszer-visszaállítási tárterületet engedélyez.

Ha optimalizáljuk a rendszer-visszaállítás beállításait azzal tárhelyet és jelentős diszk erőforrást nyerünk, aminek jelentős hatása van a sebességre is.

Ha voltál olyan türelmes és végig olvastad ezt a cikket, akkor képet kaptál arról, hogy mi a különbség egy alaptelepítés és a között, amit mi komplett telepítés címén ajánlunk.

Hogy érthetőbb legyen, még egy hasonlattal élek.

A Dacia személygépkocsikról annak idején (az 1970-es, 80-a években) hozzáértők azt mondták, hogy miután megvásároltad vidd el egy szervizbe. Ott meghúzzák a csavarokat, beállítják a futóművet, stb. Ezek után kapsz egy jól használható gépkocsit.

Isten ments, hogy a Windows-t a régi Dacia-hoz hasonlítsam. Nem egy kategória. Mégis azt kell mondanom, hogy jelentős különbség van egy szakszerűen telepített és a hardverhez konfigurált Windows és egy alaptelepítésen átesett Windows között!

A legnagyobb különbség nem az, hogy az alaptelepítés 30-45 perc alatt elkészül, a komplett telepítés pedig néhány tényezőtől függően legalább 8-13 munkaórát igényel.

Sokkal inkább az, amit eredményül kapunk: stabil, gyors, megbízható számítógép.

Ami pedig a teljesítménykülönbséget illeti:

Ugyanazon a vason egy alaptelepítés és a szakszerű komplett telepítés között akár 30-35% is lehet a sebesség különbség!

Utóirat:

Nem beszéltem a rendszer diszk partícionálásáról.

A partíció egy kialakított tárolóterület a merevlemezen.

A mai számítógépekben elég nagy merevlemezek vannak (500 Gbyte – 1,5 Tbyte).

Nem biztos, hogy célravezető, ha a munka fájljainkat, anyagainkat ugyanazon a partíción tároljuk, mint amire a Windows-t és az egyéb programokat telepítettük.

Az ideális partíció méret és darabszám meghatározása olyan feladat, amit érdemes szakemberrel megbeszélni.

Ha veszünk például egy 500 Gbyte-os diszket, azt érdemes két partícióra osztani.

Az első legyen 100-150 Gbyte méretű, amin a Windows csücsül, no meg a felhasználói programok.

A második pedig a maradék 350-400 Gbyte. Ezen tároljuk a munkafájlokat, vagy azok másolatát.

Számos tudnivaló van még, amire a szakszerű Windows telepítés kapcsán oda kell figyelni.

Egy ilyen rövid cikkbe azonban nem fér bele minden.

Share This