Számítógép tisztítás

Évek óta sulykoljuk a vevőinkbe és a leendő vevőinkbe azt, hogy a számítógépeket időnként belülről is tisztítani kell.

Igaz ez asztali gépekre és igaz a laptopokra is.

A hűtőfelületek szöszösödése, filcesedése gyakorlatilag megakadályozza a hőleadást.

A porkirakódások pedig a hűtőventillátorok idő előtt bekövetkező elkopásához, leállásához vezetnek.

Aki cserélt már laptopban hűtőventillátort, vagy hűtőmodult, az tudja, hogy nagyon nehéz beszerezni, és ha mégis sikerül, akkor igencsak borsos árat kérnek érte.
A meghibásodást azonban meg lehet előzni a legalább félévente történő kompresszoros tisztítással.

Ráadásul, ilyen gyakoriság esetén egyszerű, nagy beavatkozást nem is igényel a művelet.
Gyorsan elvégezhető és nem is kerül sokba. Azért nem árt, ha hozzáértő végzi, mert sajnos könnyen kárt lehetsz a gépben, ha nem tudod, hogy mit csinálsz.

Sok laptop ventillátora elég nehezen hozzáférhető. Annak tisztítása több év után, csak alapos szétszereléssel oldható meg. Ez már hosszabb időt igényel, ami nyilván többe is kerül.

Magyarországon sokan használnak 4-5-6 éves laptopokat. Ezek esetében a hűtőmodul tisztítása mellett javasolt a kiszáradt, esetenként kő keménységűre száradt hővezető paszta friss jó vezetőképességű pasztára cserélése.

Gyakran megesik, hogy a teszt hibát jelez, például túlmelegedés miatti leszabályozást, ami akkor sem múlik el, amikor a hűtőmodult megtisztítjuk.
Miután azonban hővezető pasztát cserélünk, a visszaszabályozás megszűnik és a gép újra teljes gőzzel üzemel.
A 4 évnél idősebb laptopok esetében ezért a tisztítás során cseréljük a hővezető pasztát is a processzor és a hűtőmodul között.

Az asztali számítógépek ugyan koránt sem olyan kényesek, mint a laptopok, ám a porlerakódás, a szöszök filcszerű lerakódása ezek hűtőiben is megteszik a nem kívánt hatásukat.
Hány számítógép hibásodott meg idő előtt azért, mert túlmelegedtek az alkatrészei?
Asztali gépek esetén legalább évente fontos egy alapos belső tisztítás.
Jobb, ha nem otthon végzed. Először is, ha nem vagy felkészült erre a munkára, akkor garantálom, hogy nem jutsz olyan megnyugtató eredményre, mint mi. Másodszor pedig, sok apró, hibát véthetsz, aminek utána drága következménye lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Share This