Miért is fontos, hogy SSD-vel vásárolj laptopot?

Mielőtt eléd tárnám az ütős laptopok kínálatát, tegyük rendbe azt, hogy a mai korszerű laptopok teljesítményét csak akkor van módod kihasználni, ha a laptop SSD meghajtóval üzemel. Az SSD meghajtó tisztán elektronikus adattároló, amely átlagosan ötször gyorsabb, mint egy merevlemez.

Olyan ez, mint ha adnék egy vékony piros szívószálat és csak azon keresztül szívhatnád be a levegőt, majd azt mondanám, hogy akkor fussunk versenyt. Lehetsz az ország legjobb sprintere, vagy távfutója is, hamar kifulladnál, hiszen kevés levegőt tudnál csak beszívni a szívószálon keresztül.

Ugyanez a helyzet a mai korszerű laptopokkal, és asztali számítógépekkel is. Hiába gyors a gép processzora, ha egy borzasztóan lassú háttértárról várja a végrehajtandó programkódokat, adatokat.

Egy korszerű gépet megdöbbentően visszafog a merevlemez.

A kérdés tehát nem csak az, hogy mennyire erős az általad vásárolt gép processzora, grafikus vezérlője, mennyi memória támogatja azt, hanem az, hogy milyen gyors háttértár szolgálja ki az operációs rendszert.

Végig hangsúlyozom, hogy „korszerű” számítógép.

Ezt azért teszem, mert nagyon sok rosszul konfigurált számítógép kapható!

Tegnap egy Úr járt nálunk egy nemrégiben (1 hónapja) vásárolt HP laptoppal. Ebben olyan gyenge processzor üzemelt, mint amilyeneket 2003-ban adtunk az ügyfeleinknek! (Persze, akkor ez a teljesítmény jónak számított.)

2003 óta eltelt 11 év.

Az emberek pedig nem értve hozzá elhiszik, hogy normális laptopot vásárolhatnak 99 000 – 120 000 forintért.

Hát nem.

Tilos megvenni a gépet, ha az alábbi processzorokkal épült:

 • AMD E1-2100   (PassMark CPU Mark: 620 pont)
 • Intel Celeron N2840 (PassMark CPU Mark: 1137 pont)
 • Intel Celeron Dual-Core N2830 (PassMark CPU Mark: 1030 pont)

Nem ajánlom:

 • Intel Pentium 3520  (PassMark CPU Mark: 1886 pont)
 • Intel Pentium 3540  (PassMark CPU Mark: 2004 pont)
 • Intel Core i3-4005U  (PassMark CPU Mark: 2483 pont)
 • AMD A6-6310 (PassMark CPU Mark: 2441 pont)

3000 pont teljesítmény alatt ne vásárolj laptopot!

Miért írom ezt?

Azért, mert úgy gondolom, hogy nem akarsz évente másik laptopot vásárolni. Márpedig a laptopban nem fogsz tudni processzort cserélni. Azzal a processzorral fogod használni egészen addig, amíg másikat nem veszel, amivel megvásároltad.

Minimálisan ajánlott CPU:

 • Intel core i3-3130M (PassMark CPU Mark: 3388 pont)

Milyen egyéb jótékony hatása van az SSD-nek?

 • Döbbenetesen felgyorsul tőle a laptopod.
 • Jelentősen megnöveli a laptop akkumulátoros üzemidejét!

Az én core i7-es laptopom akkumulátoros üzemideje 1 órával nőtt. Pedig csak a merevlemezt cseréltük ki SSD-re. Nincs ebben semmi csoda. Ennyivel kevesebb áramot fogyaszt az SSD.

 • Az SSD nem érzékeny a hirtelen gyorsulásra, lassulásra. Durva bánásmódra.

Nem lesz semmi baja, ha odacsapod a gépet az asztalhoz.

A merevlemezek nagyon érzékenyek a hirtelen gyorsulásra, vagy lassulásra. Elég lehet, ha durván teszed le az asztalra, és máris sérülhet a merevlemez.

A merevlemezben elhelyezkedő lemeztányér induláskor 5400-as (más modelleknél 7200-as, …) fordulatszámra felpörög. A forgó lemeztányérok mentén kialakul egy vékony légrés, ami az író/olvasó fejet a lemeztányértól távol tartja. A kialakult légrés azonban olyan kicsi, hogy a cigarettafüst szemcséi elakadnának a fej és a lemeztányér között. Ha durva gyorsulás éri a merevlemezt, akkor a fej becsapódhat a lemeztányér felületébe. Megsérülhet a fej és maga az adatokat tároló lemeztányér is. E-miatt azt ajánljuk, hogy működés közben, amikor a fej nincs parkoló pályán, nagyon óvatosan mozgassák a laptopot.

A fiatalok figyelme nem ezen van, így gyakran előfordul, hogy a kelleténél durvábban bánnak a dolgaikkal. Náluk igen gyakori a merevlemez meghibásodás.

Az SSD-vel szerelt laptop esetében nem az SSD lesz a mechanikailag sérülékeny alkatrész. Arra kell csupán figyelned, hogy ne törd össze a burkolatot, és a kijelzőt. Ez nem kis előny.

Miért Toshiba?

A Toshiba az egyik legtapasztaltabb laptop gyártó. Kifejezetten igényesen tervezik meg a laptopjaikat.

Pont ezért szeretjük a Toshibát, mert értenek ahhoz, amit csinálnak, és elég igényesek is.

Arról nem is beszélve, hogy magyarországi szervizhálózattal rendelkeznek.

Nem kell tehát Csehországba küldeni javításra a laptopot, mint például az Acernél …

A szakszerviz korrekt, így ha valami történne, akkor is lesz rá elég gyors és korrekt megoldás.

Share This