Új életre keltheti lelassult számítógépét!

Tudta, hogy egy mai PC teljesítményét leggyakrabban a lassú merevlemez korlátozza?

Amennyiben megfelelő teljesítményű dupla magos processzor duruzsol a számítógépében, akkor azt jelentősen fel lehet gyorsítani megfelelő minőségű és teljesítményű SSD meghajtó beépítésével.

SSD2

Amennyiben a gépének processzora legalább 1800 pontos értéket teljesít a PassMark CPU Mark tesztjén, akkor az SSD beépítésétől erőteljes teljesítménynövekedésre számíthat.

Nézze meg a processzora által elért teszteredményt az alábbi oldalon:

http://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php

 

Az SSD meghajtók tisztán elektronikus tárolóeszközök.

SSD

Négyszer, ötször gyorsabbak, mint egy merevlemez. Asztali gépekben erre telepítjük az operációs rendszert és a felhasználói programokat.

Laptopokban, merevlemez helyett alkalmazva két további előnyt biztosítanak:

Mivel tisztán elektronikus tárolóeszközök (nem tartalmaznak pontosan illesztett, kényes, mozgó alkatrészeket), ezért érzéketlenek a kisebb ütésekre, a figyelmetlen bánásmódra.

Amit a laptop műanyag alkatrészei kibírnak, az nem tesz kárt ezekben a tárolóeszközökben sem.

Az SSD-k sokkal kevesebb áramot fogyasztanak, aminek hatására az SSD-vel üzemeltetett laptop tovább bírja akkumulátorról, mintha merevlemezzel használnánk.

 

Azért, mielőtt beruházna, egy ilyen bővítés igényel némi előkészítést.

1. Nagyon is érdemes kitesztelni a számítógép alkatrészeit. Olyan kellemetlen volna, ha megvásárolja az SSD-t, majd azt követően derülne ki, hogy hibás az alaplap, a táp, vagy a memória.

2. Az SSD szakszerű telepítése, a telepített operációs rendszer megfelelő konfigurálása, a telepített alkalmazások megfelelő konfigurálása is fontos annak érdekében, hogy megfelelő eredményre jussunk. Arról nem is beszélve, hogy az SSD élettartamára is drasztikus hatással lehet, ha nem hozzáértő módon történnek ezek a feladatok.

Sok kisebb, nagyobb “fogás” van, aminek ismeretében jó eredményre jutunk, azok figyelmen kívül hagyása viszont jelentős sebesség és élettartam csökkenést eredményezhet.
Jobb, ha felkészült szakember végzi ezeket a feladatokat.

Egy ilyen “fogás”, amire figyelemmel kell lenni, a következő:
Az SSD kapacitását úgy érdemes megválasztani, hogy 30% mindig üresen maradjon!
Erre azért van szükség, hogy elegendő helyet hagyjunk az elektronikának ahhoz, hogy a sűrűn írt cellák tartalmának automatikus áthelyezésével őrködjön az SSD cellái felett.
Ez egy automatikus, a háttérben zajló funkció, amit az SSD azért csinál, hogy megóvja a tároló-cellákat a kifáradástól. Ha csurig tölti az SSD-t, akkor annak élettartama a tizedére is csökkenhet.

Miután lefutottak a tesztek, megállapítottuk, hogy minden rendben van, esetleg gondoskodtunk a megfáradt alkatrészek cseréléséről, elindulhat a telepítés.

Ha nagyon jó állapotú Windows működik a gépünkön, akkor nem feltétlenül kell újratelepíteni. A Windows-t migrálni is lehet. (A működő operációs rendszer átköltöztetése az SSD-re).

Még mielőtt azonban ezt megtennénk, alaposan ki kell takarítani a Windows-t, hogy semmi felesleges tartalmat ne kelljen átmásolni az SSD-re.

 

Mivel az SSD jóval drágább, mint a merevlemez, ezért több szempontot is figyelembe kell venni a kiválasztásánál. Ezeket a szempontokat át szoktuk beszélni a megrendelőkkel. Segítünk abban, hogy jó megoldásra jusson.

 

120 Gbyte-nál kisebb SSD-t nem szoktunk javasolni. Az SSD olyan eszköz, amit 5-6-8 évre vásárolunk, így gyakran egy következő gépben is helyt kell majd állnia. Lehet, hogy most pillanatnyilag még elégnek tűnhet egy 60 Gbyte-os SSD, de mi lesz 2-3 év múlva?

Tapasztalataink azt mutatják, hogy egy 120 Gbyte-os SSD esetében is munka van azzal, hogy 30%-ban üresen tartsuk. 60 Gbyte-esetében ez elég heroikus feladatnak tűnik.

Arról nem is beszélve, hogy a Windows is egyre nagyobb helyet foglal el, a korszerű felhasználói programok is egyre nagyobb tárterületet igényelnek.

Egy szó, mint száz, nem szabad alulvásárolni.

Laptophoz, ha belefér a pénztárcába és a merevlemez helyett alkalmazzuk az SSD-t, nem pedig mellé, akkor érdemes megfontolni a 240 Gbyte-os SSD választását.

 

Sokféle modellt lehet vásárolni. A magazinok értékelései nem csak hogy ellenmondóak, de gyakran meg sem közelítik azokat a teljesítményértékeket és megbízhatósági statisztikákat, amelyeket mi saját szervizünkben mérünk, tapasztalunk.

Az kap jó értékelést, aki fizet. Nincs könnyű dolga annak, aki szerviztapasztalat nélkül akar választani.

Válasszon magának egy olyan szervizt, ahol segítőkészséget, szakértelmet és jó megoldások iránti elszántságot tapasztal.

 

Utóirat:

Minél korszerűbb számítógépe van (korszerű chipset, erős processzor), annál többet profitálhat az SSD teljesítményéből.

SATA 3 port nélkül biztosan nem aknázható ki egy korszerű SSD teljesítménye.

Ettől függetlenül, a régebbi gépek lassabb SATA vezérlőin is bőven nyerhetünk annyit az SSD beépítésével, hogy annak jól érzékelhető értelme legyen.

Az persze igaz, hogy minél régebbi gépről van szó, annál sanszosabb, hogy esetleg nem fogja szeretni a kiválasztott SSD modellt.

Ha nálunk vásárol, akkor ez a mi kockázatunk. A tesztek során ezt is ellenőrizzük, így nem járhat úgy, hogy a megvásárolt SSD-t nem tudja használni.

 

Share This