Te is elhitted, hogy vége az asztali számítógépeknek?

Amikor új számítógép vásárlásra szánja el magát az ember, – mivel ez nem kis beruházás –  alaposan szeretne felkészülni, képbe kerülni.

Nyilván olyan gépet szeretnénk, ami gyors. – Pattogjon, mint a nikkel bolha!

Jó volna, ha korszerű lenne azért, hogy ne kelljen hamar lecserélni. Minél tovább szolgáljon bennünket úgy, hogy e-közben elégedettségünkre van.

Legyen elegáns, hogy büszkélkedhessünk vele.

Ha már sokat költünk rá, akkor legyen csendes! Ki akarná, hogy egész nap zúgjon, búgjon a fülébe?

Nem ártana, ha lehetőségünk volna némi bővítésre, ha idő közben megnőnek az igényeink.

A minap bejött hozzánk egy fiatalember. Hozta a laptopját, és elkezdte sorolni, hogy milyen gondjai vannak vele.

Nem elégedett a sebességével, amikor videót renderel (rendering), olyan hangos lesz, mint a fene, több diszkre is szüksége volna, de csak egy van benne, …

Hallgattuk, majd megkérdeztük, hogy mire szokta használni a laptopját? Kiderült, hogy egész nap ott ül előtte. Videókat vág, fotókat szerkeszt, multimédiás kampányokat készít cégek, különféle szervezetek számára. Erős, core i7-es laptopja van, 8 Gbyte RAM-al, 1 Tbyte-os hibrid merevlemezzel, dedikált grafikus kártyával.

Első körben megnéztük, hogy miként hozhatnánk ki nagyobb teljesítményt a laptopjából. Bele építenénk egy SSD meghajtót, a merevlemezt beépítjük az optikai meghajtó helyére, a DVD íróját pedig USB-s külső házba szereljük. Aztán felhívtuk a figyelmét arra, hogy a gép zajszintjén nem tudunk sokat változtatni. Annyit lehet tenni, hogy gyakrabban tisztítjuk a hűtőmodult és egy laptop hűtővel kicsit rásegítünk a légáramlásra.

Majd elmondtuk neki azt, hogy ez a laptop sohasem lesz olyan gyors, mint amit ő szeretne. Először nem értette, hogy miért, aztán elmagyaráztuk neki, hogy nem arra a feladatra való, amire vásárolta. Egy jól konfigurált asztali számítógép tudná azt, amire vágyik. Majd pedig elkezdtük nézegetni, hogy mi lenne, ha a laptopot meghagyná kiszállós gépnek és tartaléknak, és építenénk neki egy ütős és csendes asztali számítógépet.

A jó döntéshez szükség van azokra az adatokra, amelyek kiértékelése elvezet azokhoz a számodra jó megoldásokhoz, amelyek elvezetnek a céljaidhoz.

Nekünk,  computer specialistaként az a dolgunk hogy megadjukszámodra azokat az adatokat, amelyek alapján eljuthatsz a saját jó megoldásig!

Akkor hát nézzük meg, hogy miért is butaság az, hogy vége van az asztali számítógépeknek?

Való igaz, hogy a számítógép használók zöme nem végez olyan feladatokat, nem használ olyan alkalmazásokat, nem dolgozik olyan munkafájlokkal, amelyek futtatásához ne lenne tökéletesen elegendő egy laptop, esetenként akár egy táblaszámítógép.

Sokan vannak azonban olyanok, akik az asztalukhoz kötve végzik munkájuk jelentős részét, és olyan feladatokat végeznek, amelyekre nem a laptop a legmegfelelőbb eszköz, sőt!

Esetenként kifejezetten rossz választás számos feladatra laptopot használni.

Hogy jól érzékeltessem, itt vannak mindjárt azok a felhasználók, akik komoly CPU és grafikus teljesítményt igénylő játékokkal múlatják az időt.

Ők tuti, hogy egy jól konfigurált asztali számítógéppel sokkal jobban járnak, mint egy kétszer drágább laptoppal!

Vadmacska, vagy oroszlán?

Egy laptop CPU (processzor) teljesítménye, az azt kiszolgáló chipset (az alaplapon elhelyezett vezérlő chipek készlete) teljesítménye, és kiváltképp a beépített grafikus kártya feldolgozási teljesítménye messze elmarad egy hasonló árú asztali gép CPU-jának, chipset-ének, és grafikus kártyájának teljesítményétől. És ez még jó ideig így is marad.

Brutális korlátok a laptopokban!

A laptopok esetében, még ha az ún. gamer laptop is, kordában kell tartani a hőtermelést. Figyelembe kell venni például annak a hűtőmodulnak a hőelvezetési teljesítményét, amelyet a laptopba építettek.

Egyszerűen nincs hely akkora hűtőmodul elhelyezésére, mint amekkora hűtőkkel az asztali gépek esetén dolgozunk. A hűtőmodulokon átszállított levegő mennyisége is jelentősen eltér, ami pedig a hőtranszfer (hőátadás és hő szállítás) kapacitását korlátozza.

Nincsenek nagy csodák. Még jó ideig számítani fog a méret, a súly és a zajszint.

Nagyon helyesen, az emberek ma már gondolnak az ergonómiára.

A zaj kimeríti az idegrendszeredet!

Tudják azt, hogy a számítógép keltette zaj ugyanúgy káros az egészségre, mint amilyen káros a szemre a túl kisméretű kijelző dülledt szemmel történő huzamos bámulása.

Az asztali számítógépek két fronton tudnak óriási előnybe kerülni.

silent

Minden nagyobb. A felhasználható hűtő egységek (ventillátorok, hűtőbordák).
Nem csak, hogy nagyobb, de sokkal nehezebb is.

Asztali gép esetén nem számít, hogy félkilós egy CPU hűtő, vagy 25 dkg-os egy grafikus hűtő, vagy 12 cm-es egy a házat átöblítő hűtőventillátor, amiből ha kell kettőt, hármat is elhelyezhetünk.

silent4

A hő leadó felületek méretének növelése tömegnövekedéssel is jár.

 silent6

A ventillátorok méretének növelése pedig lehetővé teszi, hogy csökkentsük azok üzemi fordulatszámát, miközben ugyanannyi levegőt szállítanak, mint a nagyobb fordulatszámon működő kisebb méretű, zajosabb ventilátorok.

Ezzel érjük el azt, hogy miközben drasztikusan nagyobb feldolgozási teljesítményt hozunk ki egy asztali számítógép processzorából, chipset-jéből, grafikus kártyájából, és ezzel jelentős hőtermelés is együtt jár, mégis csendes, egészen csendes asztali számítógép legyen a végeredmény.

silent5

Persze, vannak még egyéb megoldások is a zajszint hatékony csökkentésére.

silent2

silent3

A bővíthetőség kérdésköre egy laptop esetében erősen korlátozott.

A jól konfigurált asztali gép esetében a bővíthetőségnek tág határait tapasztalhatod, ami azért jó, mert nem kell lecserélni az egész gépet akkor, ha bővíteni akarod.

silent7

Ez komoly szakmai feladat, ami arról szól, hogy a játékos, a grafikus tervező, a videó vágó, és sok egyéb területen dolgozó szakember, minél nagyobb feldolgozási teljesítményt foghasson munkára, hatékonyan felhasználva így a drága munkaidejét.

 happy-user2

Kérdezd csak meg egy videó vágótól, hogy mennyi ideig fut egy renderelés (a beállított vágási műveletek alapján a kész videó film előállítása)!

Kérdezd csak meg, hogy mennyire akadályozza a kreatív alkotó folyamatot egy olyan gép, ahol mindig mindenre várni kell, ahelyett, hogy kattintunk, és már ott is van a kívánt eredmény!

Kérdezd meg, hogy milyen hatással van az alkotóra az, amikor nem tud a saját tempójában haladni, mert a számítógép sokkal lassabb nála!

Kérdezz meg egy játékost, hogy mennyire lerontja a játékélményt az, amikor akadozik a kép, „beszaggat” a mozgás!

happy-user

Ja, vegyél gamer laptopot 650 000-1 200 000 forintért, miközben az 1 200 000 forintos gamer laptopot simán alázunk egy félmilliós asztali géppel…

Az informatikában az a legszebb, hogy megfelelő tapasztalattal egészen jól megtervezhető a végeredmény.

Van ennyi tapasztalatod, vagy netán jobban járnál, ha olyan helyről vásárolnál, ahol ezt oda teszik helyetted?

Számítógépet mindig feladatra tervezünk. Ha másért nem, hát azért, hogy csendes legyen és ne kelljen másfél év múlva lecserélni, mert kinőtte a felhasználó.

Számtalanszor jönnek hozzám, hogy én csak internetezni, videót nézni és levelezni akarok.

Igen, neki szinte biztos, hogy jó lesz egy laptop is, de ekkor még akad néhány kérdés, amit tisztázni kell:

– Mennyi ideig szeretnéd elégedetten használni erre a célra az új gépet?

– Cipelni fogod, vagy inkább asztalnál használod majd?

– Milyen a látásod?

– Mennyit fogsz előtte ülni, milyen körülmények között?

– …

Ami pedig azokat a felhasználókat illeti, akik ún. hard userek, vagyis komoly teljesítményigényű felhasználók, náluk sok más kérdést is tisztázni kell. Pl.:

– milyen programokkal dolgozik?

– Mik a szokásai?

– Mit tart fontosnak ahhoz, hogy komfortosan érezze magát?

– Mennyire szeretne csendes gépet?

– Mekkora és mennyi munkafájllal dolgozik?

– Mekkora tárkapacitásra van szüksége?

– Mi az, ami a számítógép oldaláról, a leginkább meg szokta akasztani a munkában?

– …

Jó kis játék ez.

Képzeld el, hogy lovag vagy és páncélra van szükséged.

Bemehetsz a páncélboltba és kiválaszthatsz egy kívülről jónak tűnő, csilli-villi páncélt. Aztán felveszed és itt szorít, ott lötyög, délutánra meg már több helyen kidörzsöli bőrödet. Késő délután melléd lép egy fürge szobalány és hajtűvel leszúr a hónod alatt, és meghalsz.

Vagy leülhetsz egy páncél specialistával, átbeszélhetitek, hogy mivel támadhatnak rád. A páncélnak milyen fegyverek ellen kell védelmet nyújtania. Egyedileg rád szabhatják a páncélt, ami felvéve olyan, mintha rád öntötték volna. Nem szorít, nem lötyög, nem dörzsöl sehol. A hónalja védett szúró tárgyakkal szemben, szinte nem akadályoz a szabad mozgásban, ja, és könnyű, hála a legkorszerűbb technológiáknak.

Na, valami ilyen különbséget tapasztalhatsz amikor LAPPA egyedileg konfigurált asztali számítógépet építünk neked.

Ami pedig az árat illeti, eddig még senki nem panaszkodott, hogy ne járt volna nagyon jól velünk.

happy-user3

A legtöbben pedig tőlünk vásárolják a további gépeiket is. 🙂

computer specialista

cs

(Ha nem érnél el, küldj egy sms-t és visszahívlak)

Share This