Szupercsendes számítógép építésének receptje

Ki ne szeretne csendes, ha lehet, akkor ultra csendes számítógépet?

A csendes számítógép része az egészséges munkahelyi ergonómiának, de jól jön akkor is, ha este a csendes nappaliban erről játsszuk le a filmet, vagy a zenét.

Temérdek ház, hűtőventillátor, hűtőborda, zajcsillapító eszköz és sok olyan számítógép komponens kapható, amelyekből elindulhatunk.

Ahogy az lenni szokott, próbálkozásokon keresztül jutunk el azokhoz a megoldásokhoz (ház, hűtő komponensek, számítógép alkatrészek), amelyekből igazán csendes, esetleg szupercsendes számítógépet építhetünk.

Az alábbiakban szeretnék egy kis betekintést adni a csendes számítógép építés sarokpontjaiba:

Nézzük először is, hogy mely pontokon vérezhetünk el?

Az a legjobb, ha nem is keletkezik zaj!

A csendes számítógép építésének első szabálya, hogy olyan alkatrészeket használjunk, amelyek a gyakorlatban a lehető legkisebb zajt keltik.

Azért írtam, hogy a gyakorlatban, mert ezen a téren is tele van fals infókkal az Internet. Hiába csendes egy táp a leírás szerint, a gyakorlat néha egészen mást mutat.

Mi kell a csendességhez?

1. Egy olyan számítógép ház, amely nagyméretű és ultra csendes ventillátorokkal jól átszellőztethető.

Itt problémát jelenthet a szellőzési útvonal rossz tervezése, a ventillátorok minősége, a rezonancia ellen kitalált megoldások hatásossága.

2. Egy igazán csendes tápegység, amely amellett, hogy csendes, megfelelően kiszolgálja a számítógépbe épített hardver elemeket.

Itt figyelni kell a különféle csatlakozó típusok számára. (2×4 tűs P4 csatlakozó, PCIe tápcsatlakozók, …)

Léteznek ún. passzív hűtésű (ventilátor nélküli) tápegységek, ezek azonban csak bizonyos processzor és GPU teljesítményig, gép kiépítettségig jelenthetnek megoldást. Ráadásul, ezek árában kapható olyan szuper csendes, aktív hűtésű (ventillátoros) tápok is, amelyeket 10 cm-ről már csendben sem hallasz.

3. Egy olyan alaplap, ami ideális választás a tervezett számítógéphez, és nem mellesleg jól szabályozza a rákötött CPU és rendszerhűtő ventillátorokat.

Itt ismét arról van szó, hogy az a zaj, ami nem keletkezik, az nem is zavar. Ha nincs nagy meleg a számítógép környezetében, akkor egészen vissza lehet fogni a ventillátorok fordulatszámát, ezzel jelentősen csökkentve a zajt, amit azok keltenek.

4. Esetlenként szükség lehet a gyári CPU hűtő csendesebbre cserélésére.

silent4

5. Amennyiben nem processzorba integrált grafikus vezérlőt használunk, hanem önálló grafikus kártyát alkalmazunk, annak gyári hűtője biztos, hogy hangosabb annál, mint amit egy csendes géptől elvárunk. A jól kiválasztott modellekhez egészen csendes GPU hűtők kaphatók.

silent6

Persze, igazán ultra csendes gépet nagy teljesítményű, csúcson hajtott grafikus kártyával nem építhetünk.

Talán itt felmerülhet egy drága, nagy teljesítményű, csendes folyadékhűtő megoldás.

folyadekhuto

Bizonyos határig persze megoldható a passzív, ventilátor nélküli grafikuskártya hűtés, de ennek alkalmazása nagy körültekintést igényel. Csak akkor jelenthet jó megoldást, ha jól átszellőztetett számítógépházzal dolgozunk!

vga-passziv

Apropó, ventillátorok:

Sokat számít, hogy milyen ventillátorokat használunk.

Kevés az alacsony zajszintű ventilátor, még kevesebb az, amelyik hosszabb távon is csendes marad.

A ventillátoroknak szélzaja és ún. motorzaja is van.

A szélzaj megnő, ha a ventillátorok elé olyan akadályok kerülnek, amelyek felerősítik azt.

Ilyenek például a nem jól kialakított ventilátor helyek azokon a számítógép házakon, amelyek tervezése nem elég igényes ebből a szempontból.

A ventilátor előtt elhelyezkedő rács kialakítása tehát erősen befolyásolja a szélzajt. Esetenként távtartó beépítésével ez a zaj csökkenthető.

Ahhoz, hogy a csendes számítógép hosszabb távon is csendes maradhasson, elengedhetetlenül fontos, hogy félévente kompresszorral letisztítsuk a számítógép hűtőmoduljait, ventillátorait. Jó, ha igényes szakember végzi, aki a tisztítás során nem pörgeti szét a ventillátorokat, ….

Az ultra csendes gépek esetében az alábbi szempontokkal is számolni kell:

A merevlemez zúg. Vagy csökkenteni kell a rezonanciáját egy rezgéscsökkentő beépítő kerettel, vagy ha nagyon csendes gépet építünk, akkor ki kell hagyni a számítógépből a merevlemezt. (SSD-vel dolgozunk.)

– Szempont lehet a házat felépítő lemezek vastagsága. Minél vastagabb lemezből, minél masszívabb házba építkezünk, annál kevésbé hajlamos a rezonanciára. (tömeg)

– A számítógépházban keletkező zajok elnyelésére alkalmazhatunk rezgéselnyelő szivacsbetéteket. Ezek is jól hallhatóan csillapítják a házból kilépő zajokat.
szivacs
– Azzal is játszhatunk kicsit, hogy a házat rezgés elnyelő gumihab lapra állítjuk. Ez persze már szőrszálhasogatás, és leginkább akkor van jelentősége, ha olyan asztalra, állványra helyezzük a gépet, amely e-nélkül felerősítené annak rezgését.

Sokan kérdezik, hogy mennyi értelme van a folyadékhűtésnek?

A folyadékhűtés lényege leginkább nem az, hogy csendesebb, mint a jól kitalált ventillátoros hűtés.

Sokkal inkább az, hogy a hűtőfolyadék hőelvezetési kapacitása sokkal jobb, mint a levegőjé, ezáltal gyorsabban képes lehűteni a felmelegedett hűtőmodult.

folyadekhuto2

A folyadékhűtő rendszer végén is ventillátorok vannak, és a folyadékot mozgató szivattyúnak is van némi hangja. Az árról nem is beszélve.

Leginkább azoknak érdemes folyadékhűtésben gondolkozni, akik tuningolni akarják a számítógépüket. (CPU és GPU tuning.) A megnövelt üzemi órajel ugyanis nagyobb hőtermeléssel jár, aminek gyors elvezetése létkérdés.

A csendesség fogalma elég relatív!

Kinek mit jelen a csendes számítógép?

Decibelben, vagy Sone-ban kifejezhető ugyan a keltett zaj, de valljuk be őszintén, ezek az adatok a számítógép használóknak nem sokat mondanak.

A múltkor járt nálam egy úr. Javításra hozta a számítógépét, amelyben szinte fütyült a processzorhűtő. Nagyon zavaró volt. Azt mondta, hogy ő azon a frekvencián nem hall. Őt bizony nem zavarja. Aztán megszólalt a felesége, hogy őt viszont nagyon.

Így hát megoldottuk a problémát.

Mindenki mást gondol arról, hogy mit tekintünk csendes számítógépnek.

A cél a hangtalan számítógép lenne, itt azonban még sajnos nem tartunk.

A csendes számítógép építés sokkal inkább stratégia, mint sem néhány termék.

Minél csendesebb konfigurációt igyekszünk kialakítani, az annál többe kerül, ezért én azt szoktam javasolni, hogy első körben építsünk meg azt konfigurációt, amiből kiindulva eljuthatunk a kívánt zajszintig. (Csendes táppal, csendes kialakítású házzal, csendes rendszerhűtő ventillátorokkal, ám gyári CPU hűtővel, gyári grafikus kártya hűtővel).

Hallgassa meg a vevő, majd ezt követően haladjunk tovább a csendesítésben egészen addig, amíg el nem érjük azt a szintet, ami már megnyugtató, és ami még belefér a vevő költségvetésébe.

Ez azért jó út a csendes számítógép építése során, mert lehetővé teszi azt, hogy úgy építsünk a vevő elvárásainak megfelelően csendes gépet, hogy ne kelljen arra többet költenünk, mint amennyit valójában szükséges a cél elérése érdekében.

Share This