Ó, ha biztos lehetne a döntésében!

Sok ügyfelünknél érezzük a bizonytalanságot, amikor számítógép vásárlását tervezik. Szeretnének jól választani, ugyanakkor félnek attól, hogy rosszul döntenek.

A legtöbben attól félnek, hogy többet költenek, mint amennyit muszáj, vagyis drágán veszik a számítógépet.

Pedig a legnagyobb veszély nem abban áll, hogy néhány ezer forinttal többet költesz egy számítógépre! Sokkal nagyobb hibákat is elkövethetsz…

Ezen hibák elkerülésében szeretnénk most egy kicsit segíteni!

Az ár önmagában csak azt mutatja meg, hogy mennyit kell fizetned érte!

Az ár önmagában nem mondja meg, hogy egy termék milyen minőségű, mennyire megbízható és hogy mennyire leszel majd elégedettek vele.

Drágán is lehet vackot vásárolni és viszonylag olcsón is lehet jót vásárolni.

Nézzük elsőként a laptop vásárlást:

A laptop vásárlás során az első és legfontosabb kérdés a minőség.

A minőség megbízhatóságot, stabilitást, tartósságot jelent a számunkra.

Egy jó minőségű laptop biztosan drágább, mint egy kevésbé jó minőségű!

Ez az árkülönbség azonban elég hamar megtérül!

Az ember azt gondolná, hogy 2013-ban már minden ismertebb márka megbízható, jó minőségű laptopokat kínál.

Nos, sajnos nem így van.

Erről pontos információkkal csak azok a cégek rendelkeznek, akik szervizt is üzemeltetnek.

Könnyen mondhatnám tehát, hogy olyan helyen érdemes laptopot vásárolni, ahol laptop javítással is foglalkoznak. Mert csak nem ajánlanak olyan modelleket, amelyekkel gondjuk lesz, de sajnos a valóság más képet mutat:

A nagyobb forgalmú cégeknél a kereskedelmi osztály nagy gőzzel árulja mindazt amire keresletet talál. A szerviz részlegnek semmiféle hatása nincs arra, hogy mit áruljanak a kereskedők.

Az eladási terveket hozni kell, mert abból van a jutalék…

A garanciális problémákat pedig a szükséges rossz közé sorolják, amit valahogy el kell intézni…

Ezen elvek alapján nem csoda, hogy olyan sok Acer laptop fogy az országban, hiszen annak a garanciális ügyintézésével egyáltalán nem kell foglalkozni az értékesítő cégeknek, ugyanis a garanciális szakszerviz Bruno-ban van (Cseh ország). A garancia idő alatt futárszolgálat térítésmentesen szállítja a gépet a szervizbe és onnan vissza. Az ügyfél meg majd kivárja azt a két hetet, amíg megfordul a termék. Jó esetben megjavítva…

A garancia idő utáni időszak meg kit érdekel!

Minden márkánál fordulnak elő meghibásodások, de addig, amíg egyes márkáknál nagyon kis számban, addig számos márkánál tömegével fordulnak elő szervizt igénylő problémák.

Van olyan ismert márka, amelynek az olcsóbb modelljei közül 10-ből, egy éven belül 5-6 db meghibásodik.

Ehhez persze van némi köze annak is, hogy senki nem tájékoztatja megfelelően a felhasználókat arról, hogy mire figyeljenek oda annak érdekében, hogy hosszú távon problémamentesen használhassák a számítógépüket. (A hűtőmodul tisztán tartása, túlfeszültségvédő alkalmazása, …)

Hány évre tervezzünk egy laptoppal?

Egy jó minőségű, megfelelően karbantartott, szakszerűen használt laptop hasznos élettartama 6-8 év.

Ennyi ideig számíthatunk rá, mint megbízható informatikai eszközre.

A gyenge minőségű laptopok jó, ha megérik a 4-5 évet. Közben pedig több alkalommal is szükség lehet a javításukra.

A számítástechnikai eszközök erkölcsi avulásának figyelembe vételével azt mondom, hogy egy laptoppal maximum 5 évre érdemes tervezni. 5 év után már valószínűleg nem fog megfelelni az igényeinknek.

A laptop vásárlás második legfontosabb kérdése a laptopba épített processzor:

A gyakorlat azt mutatja, hogy a laptopban nem fogsz tudni processzort cserélni!

Azzal a processzorral fogod használni végig, amivel megvásároltad!

A laptop teljesítménye ezért az elsődleges korlát, amely meghatározza, hogy meddig lesz megfelelő számodra!

Memóriát bővíthetsz.

Nagyobb, gyorsabb háttértárral (HDD, SSD) bővítheted a laptopod.

Sokan alulbecsülik azt a CPU teljesítményt, amire szükségük van, így erősítik azt a számomra nem szimpatikus tendenciát, ami szerint 2-3 évente új számítógépet kell vásárolni.

Sok vevőnk úgy spórol sokat, hogy jó gépeket vásárolnak és a „gyermek által kinőtt” gépet a szülő még legalább két évig elégedetten tudja használni. Utána pedig átkerül a nagyszülőhöz, aki még két évig jól el van vele.

A harmadik szempont a grafikus vezérlő teljesítménye!

Amennyiben második gépnek szánod a laptopot és nincsenek extra igényeid, akkor az ún. integrált grafikus kártyával szerelt laptopok tökéletesen megfelelőek lesznek a számodra.

Ha azonban grafikai munkára, esetleg játékra is szeretnéd használni a laptopod, akkor olyan modellt érdemes választanod, amely önálló grafikus vezérlőt tartalmaz.

A véleményem szerint, egyébként játékra asztali gépet érdemes vásárolni, mert olyan óriási a teljesítmény különbség egy jól tervezett asztali gép és egy laptop közöttt.

Az önálló grafikus vezérlő attól önálló, hogy nem az alaplapra, vagy a processzorba épített és saját memóriával rendelkezik, azaz nem a rendszermemóriát használja.

A grafikus kártya (GPU) egy célhardver. Ennek megfelelően sokkal-sokkal gyorsabban, hatékonyabban futtatja azokat a programkódokat, amelyek grafikai információk feldolgozására készültek, mint ahogy arra a számítógép központi processzora (CPU) képes.

Az a laptopok tehát, amelybe erős dedikált grafikus kártyát építettek sokkal inkább alkalmasak grafikus feladatok futtatására, mint azok, amelyek integrált (alaplapra, vagy processzorba épített) grafikus vezérlőt tartalmaznak.

Mire való a laptop?

A laptop azon kívül, hogy divatcikk leginkább azzal a tulajdonságával érdemel figyelmet, hogy hordozható, ugyanakkor teljes értékű számítógép. (Nem úgy, mint például egy tablet.)

A mai gépeket tekintve azt kell mondanom, hogy a laptop leginkább azok számára jó választás, akik kihasználják annak hordozhatóságát.

Sokan vásárolnak azért laptopot, mert kis helyet foglal és kis helyre elpakolható, ha éppen nincs rá szükség.

Egyetemisták, főiskolások számára ma már szinte nélkülözhetetlen eszköz a laptop.

Mire nem való egy laptop?

Akiknek nem fontos a hordozhatóság, azok számára szinte biztos, hogy nem a laptop jelenti a jó választást!

Idősek számára nem ideális eszköz a laptop, mert kicsi a kijelzője, így nem annyira kényelmes dolgozni vele, mint egy nagyobb monitorral rendelkező számítógéppel. Igaz, a laptophoz is csatlakoztathatunk nagyobb külső monitort, akkor viszont már olcsóbb egy jóval erősebb asztali számítógép.

Nem ajánlunk laptopot nagy teljesítményt igénylő feladatokhoz. Videó és kép-szerkesztés, grafikus munkák, játék,…

Természetesen ilyen feladatok is végezhetők laptoppal, de ez olyan, mintha autó helyett biciklivel közlekednénk. Azzal is oda lehet érni bárhova, csak az kérdés, hogy mennyi idő alatt.

A laptop egy nagyon kis helyre összezsúfolt informatikai eszköz.

A hőleadó felületek mérete miatt és amiatt, hogy minél könnyebb eszköz előállítása a cél, erősen vissza kell fogni a laptop hőtermelését!

Ennek okán a laptopok alaplapja, processzora lényegesen gyengébbek, mint az asztali gépeké. És ez igaz a grafikus kártyákra is.

Senkit ne tévesszen meg tehát az a tény, hogy ma már elérhető áron vásárolhatunk Core i7-es laptopokat is.

Attól azok még nem veszik fel a versenyt az asztali számítógépek Core i7-es processzoraival.

A laptopb gyengébb alaplapja tovább rontja a CPU teljesítményét.

De lassabb a memóriára és nagyrészt a laptop merevlemezek is.

A laptop vásárlás során sok paramétert és sok olyan tapasztalati szempontot kell figyelembe venni, amelyről a legtöbb vásárló még csak nem is tud.

Azért volnának azok a számítástechnikát magas szinten űző cégek, amelyek igyekeznek a segítségedre lenni. – Már ha találsz olyat, aki igényes és neked is jót akar.

Az is kérdés, hogy kit nevezünk megfelelő segítségnek?

A szomszéd fiát, aki szimpatikus, de lelkes amatőr, vagy egy olyan céget, ahol a fent említett felkészültséggel, igényességgel és jóakarattal fordulnak feléd?

Ezt mindenki döntse el maga.

Ha pedig kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal!

Share This