Nagyon belassult a számítógéped?

Ennek számos oka lehet. Amennyiben nagyon idős (informatikai értelemben), vagyis öt évnél idősebb gépről van szó, akkor nagy esély van rá, hogy bármiféle bővítéssel is próbálkozol, nem sokra jutsz. Nézzük meg, hogy miért?

Egy jól működő, megbízható Windows-os számítógép esetében, az alábbiaknak kell stimmelniük:

1. Jó minőségű, megbízható hardver.
2. Megbízhatóan működő szoftver
3. Biztonságos üzemeltetési környezet

A jó minőségű megbízható hardvert nem kell nagyon magyaráznom. Mindenki érzi a saját bőrén, hogy ha nem azt kap. Fagyások, összeomlások, különféle hibák tapasztalhatóak, ha nem jó a hardver.

A megbízhatóan működő szoftver alatt elsősorban a jól működő operációs rendszert (Windows), másodsorban a jól működő felhasználói programokat értjük.

Az operációs rendszert emberek írják. Néha hibáznak, néha pedig egyszerűen nem gondolnak minden eshetőségre, így például támadható programkódot állítanak elő.

A támadható, sérülékeny programkódot hívjuk szaknyelven biztonsági résnek.

Ha felfedeznek egy biztonsági rést, vagy egy programhibát, akkor azt javítani kell. Erről szólnak a frissítések.

A Microsoft a támogatott operációs rendszerei számára (a Windows XP már nem ilyen!) rendszeresen frissítéseket ad ki. Ezek telepítése fontos ahhoz, hogy biztonságosan működő Windowsunk legyen.

Szoftveres oldalon van még egy kritikus tényező, ez pedig a megfelelő komplex védelmi szoftver üzemeltetése a számítógépünkön.

Az ún. vírusvédelmi szoftverek ma már nem nyújtanak elegendő védelmet, csak akkor, ha a hálózati adatforgalmat elemző és szükség szerint beavatkozó hardveres tűzfal mögött csücsülünk. Egy ilyen tűzfal sok százezer forintba kerül, és egy képzett rendszergazda ül mögötte, akinek az a feladata, hogy szükség esetén beavatkozzon.

A 6000 – 60 000 Ft-os routerekbe beépített hardveres tűzfalak erre nem alkalmasak. Ezek leginkább behatolás megelőzésére valók.

Szükség van tehát egy olyan ún. komplex védelmi szoftverre, amely minden szükséges védelmi komponenst tartalmaz, többek között vírusvédelmi motort és tűzfalat, és amelyben ezek a védelmi komponensek egymással együttműködve végzik a védelmi munkát.

A Windows frissítéseknek van egy nem várt hatásuk is.

A friss programkódokat az aktuális hardverkínálat középkategóriájához optimalizálják. Ha régi géped van, akkor az arra feltelepített új programkód azt eredményezi, hogy egyre lassabbá válik a Windows-os rendszered. Ezt nem magyarázom most meg részletesebben, a lényeg, hogy így van. Ezzel úgy sem tudsz semmit sem kezdeni.

Ha nem telepíted a frissítéseket, akkor egyre sérülékenyebb lesz a Windows-od, attól függetlenül, hogy milyen védelmi szoftvert alkalmazol annak megvédésére!

A biztonságos üzemeltetési környezettel kapcsolatban két dolgot emelek ki. Ezek okozzák a legtöbb kárt, pedig megelőzésük, elhárításuk banálisan egyszerű.

Ez első a túlfeszültségvédett áramellátás biztosítása.

A kritikusabb helyeken ezen túl, szünetmentes áramellátást is megvalósítanak UPS-ek (szünetmentes tápegység) alkalmazásával.

Két fajta túlfeszültség terheléssel találkozhatsz. Napi szinten érkeznek az elektromos hálózatra túlfeszültség tüskék, amelyek önmagukban nem okoznak látható problémát. 280 V-os, 320-360V-os századmásodpercig tartó áramlökésekre kell gondolni, amelyeket hibásan működő berendezések juttatnak a hálózatra. Amikor elmegy az áram, majd visszakapcsolják, akkor minden esetben keletkezik némi visszakapcsolási túlfeszültség.

Ezek a túlfeszültség tüskék jellemzően nem járnak látható károsodással, ám ezek százai káros hatással vannak a kényes elektromos eszközökre. Jelentősen csökkentik azok élettartamát.

A túlfeszültség másik, sokkal ismertebb formája a villámcsapás okozta ún. másodlagos, indukált túlfeszültség. Itt arról van szó, hogy a villám keltette óriási elektrosztatikus térerő hatására túlfeszültség indukálódik a nagy kiterjedésű fémtárgyakban. Ilyen fémtárgy az elektromos vezeték.

Legyen az 230V-os elektromos áramot szállító kábel, vagy a hálózati kommunikációt bonyolító UTP kábel, …

A villámcsapás okozta indukálódó túl áram mértéke 20 000 – 60 000 A között szokott lenni. Ennek hatására elfüstölnek az elektromos készülékek. Jó esetben csak a tápegységük, rosszabb esetben az elektronika 80%-a.

A megfelelően kiválasztott túlfeszültségvédő eszközökkel döntően javíthatjuk a számítógépeink biztonságán!

A másik igen sok hibát okozó környezeti hatás az elkoszolódás. Por és szösz fedi be, tömi el a számítógépek hűtőelemeit (hűtőbordákat, ventillátorokat). Ezzel akadályozva a nélkülözhetetlen hűtést, és okozva azt, hogy a számítógép arra érzékeny alkatrészei elhevüljenek. Informatikai szlengben szólva, megfőjenek, megsüljenek.

Ennek kivédése szintén nagyon egyszerű. Ha lehet, félévente, de legalább évente gondoskodni kell a számítógépek belső hűtőmoduljainak szakszerű tisztításáról.

A szakszerű szót azért húztam alá, mert nem is gondolnád kedves olvasóm, hogy mennyi kárt okoznak a hozzá nem értők, amikor egy ilyen egyszerű karbantartási műveletet elvégeznek…

Visszatérve a számítógép belassulásának témájára, amikor megoldást keresünk a problémára, annak az az egyetlen gazdaságos és hatásos módja, hogy meghatározzuk mi okozza a lassulást, majd pedig megvizsgáljuk azt, hogy milyen intézkedésekkel lehet visszafordítani a lassulást.

A lassulás miatt behozott számítógépek esetén, a felhasználóknak, tulajdonosoknak általában van már elképzelésük arra, hogy mit kellene tenniük a gyorsítás érdekében, tapasztalatuk azonban nincs hozzá, hogy megítélhessék azt, hogy a tervnek milyen hatása lesz a valóságban.

A hozzánk beadott gépek esetében gyorsan meg tudjuk mondani, hogy mivel orvosolható a probléma és elmondjuk azt is, hogy mi lesz a beavatkozás eredménye. Jó-e a tulajdonos elképzelése, milyen eredményre vezet, megéri-e a ráköltött pénzt, vagy érdemesebb más megoldást választani?

Gyakran itt van az a pont, ahol elkezdik áldani a szerencséjüket a tulajdonosok, hogy nem vágtak bele az elképzeléseik megvalósításába, hanem tanácsot kértek.

Hogy mit érdemes csinálni? SSD-t beépíteni, memóriát bővíteni, gyorsabbra érdemes cserélni valamelyik alkatrészt, vagy elég egy alapos Windows karbantartás, az hamar kiderül.

Egyre biztosan számíthatsz. Nem fogunk eladni neked olyan „megoldást”, amivel mi magunk nem értünk egyet.

Azért nem, mert mi tényleg látjuk, tudjuk azt, hogy mi lesz az eredménye a tervezett beavatkozásnak, és csak akkor vállaljuk, ha olyan eredményre vezet, amivel elégedett leszel.

Sajnos a boltokban kapható számítógépek zöme tragikusan rosszul konfigurált.

Ez azt jelenti, hogy annak megtervezése során egyetlen szempont vezérelte a készítőjét. Az, hogy minél jobb árat írhasson az árcédulára, miközben minél több pénz maradhasson a zsebében.

Azt hiszem, hogy egyikőnk sem ilyen számítógépre vágyik.

Mi a LAPPA computernél úgynevezett optimalizált konfigurációkat építünk.

Ez azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló összegből a legmegbízhatóbb és leggyorsabb, legütősebb gépet igyekszünk építeni. E-mellé gyakran még olyan szempontok is beférnek, mint a csendesség.

Share This