Laptop gyorsítás, notebookgyorsítás eredményesen!

A laptopok, notebookok teljesítményének ésszerű növelése nagy tapasztalatot és szakértelmet igényel.

Az alábbiakban mutatok egy megoldást, amely minden olyan esetben alkalmazható, ahol a laptopban SATA illesztésű merevlemez található és a laptop maximális CPU terhelése nem haladja meg a 65-80%-ot azokban az esetekben sem, amikor nagyon lassúnak érezzük azt:

Ha ezt tapasztalod, akkor nagy valószínűséggel nem a laptopod processzor teljesítménye kicsi. Inkább a laptopot kiszolgáló merevlemez túl lassú ahhoz, hogy kihozhasd belőle a maximumot.

A laptopok teljesítmény csökkenése gyakran jelentősen visszafordítható egy szakszerű Windows karbantartással. Ha még ez után is lassúnak érzed a gépet, és a processzor terhelése nem éri el a 65-80%-ot, akkor el lehet gondolkozni egy SSD meghajtó beépítésén.

A jól kiválasztott SSD meghajtó 4x-5x gyorsabb, mint egy merevlemez. Ezzel elérhetjük, hogy az addig cammogó gép igazán pattogóssá válik.

A mai korszerű laptop számítógépeken még többet gyorsít egy SSD meghajtó. Ezeket ugyanis még inkább korlátozza a merevlemez lassúsága. Főként, ha 5400-as fordulatú, átlagos merevlemezt építettek a laptopba.

Az SSD beépítését és annak telepítését érdemes szakemberre bíznod. (Később látni fogod, hogy miért.)

SSD beépítésekor célszerű új telepítéssel kezdeni. Nem célszerű a meglévő, ideális állapotúnak nem nevezhető file struktúrát tükrözni a szuper gyors SSD meghajtóra.

Van még néhány fontos dolog, amire a telepítés és konfigurálás során oda kell figyelni.

1. Ha elég memória van a gépben (legalább 4 Gbyte) és nincs még egy merevlemez is a laptopban, akkor érdemes kikapcsolni a Windows Swap file-ját. Ha egy merevlemez is van a laptopban, akkor viszont arra érdemes áthelyezni a Swapfile-t! A Swap file-t ugyanis nagyon sokat változtatja a Windows, ráadásul ragaszkodik annak helyéhez is, ami az SSD meghajtók esetében nem túl szerencsés, mert ideje korán a flash cellák elhasználódásához vezet.

2. A korszerű SSD meghajtók nem kezelik gyorsan a nagyméretű (több száz megabyte-os, vagy annál nagyobb) tömörített fájlokat. Ebben semmivel nem jobbak, mint a merevlemezek, úgy hogy ha merevlemezt is tartalmaz a laptop, akkor ezeket a fájlokat célszerű a merevlemezre költöztetni. Ezzel sok helyet megtakaríthatunk az SSD meghajtón, amit aztán olyan fájlok tárolására használhatunk fel, amelyeket gyorsan képes kiszolgálni az SSD.

Ha így gazdálkodunk az SSD meghajtóval, akkor akár egy 64 Gbyte-os SSD meghajtó is elegendő lehet, bár ha hosszú távban gondolkozunk és azt is figyelembe vesszük, hogy felhasználóként gyakran elhanyagoljuk a tárterület optimalizálás feladatait, akkor talán előnyösebb egy nagyobb (120 Gbyte-os) SSD meghajtót választani.

3. Az SSD meghajtót nem kell, sőt nem érdemes töredezettség-mentesíteni! Az adatok gyors kiszolgálhatóságához szükséges karbantartási feladatokat az SSD meghajtó elektronikája helyettünk elvégzi, mint ahogy arra is figyel, hogy a gyakran írt cellákban tárolt adatokat időnként áthelyezze, ezzel biztosítva a tároló cellák egyenletes „terhelését”.

Az SSD tároló celláit csak véges alkalommal lehet újraírni. Ha ugyanazt a cellát írnánk állandóan felül, az akár egy éven belül is elfáradna.

Jó hír viszont, hogy az SSD celláit az elfáradás előtt csak olvasható állapotba kapcsolja az elektronika, így a benne tárolt adatok nem vesznek el. A merevlemez adott tárolási területének elfáradásakor egyszer csak olvashatatlanná válnak az oda írt adatok, az SSD-vel ez nem fordulhat elő.A fentiekből kitűnhet, hogy az ideális (munka célú) laptop konfiguráció egy SSD meghajtót és egy merevlemezt is tartalmaz.

A legtöbb laptopban azonban nincs két meghajtó számára hely.

Egy ügyes eszközzel azonban feloldható ez a korlát.

Az RSIB HDD/SSD keret + USB Slim DVD külső ház segítségével a DVD meghajtót egy passzentos külső USB keretbe szerelhetjük, annak helyére pedig beépíthetjük az SSD meghajtót a gép merevlemeze mellé.

  

Arra is van lehetőség, hogy az SSD meghajtót a laptop merevlemezének a helyére szereljük, és a gép eredeti merevlemezét tegyük a beépítő keretbe, amit aztán az optikai meghajtó helyére csúsztathatunk. Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy a merevlemez jobban melegszik, ezért azt célszerűbb a jobb hűtéssel rendelkező helyre építeni.

Javaslom, hogy vázlatos felkészültséggel ne állj neki a fent leírt feladatok elvégzésének. Sok hibalehetőség adódhat és biztos vagyok abban, hogy nálad jobb eredményre jutunk, így inkább bízd ránk!

 

Vélemény, hozzászólás?

Share This