Imádni való billentyűzetek

Kezdjük az egyik legfontosabb eszközzel, a billentyűzettel.

Jó billentyűt nem is olyan könnyű vásárolni. Sacc. 100 féle billentyűzet kapható Magyarországon. A legtöbb kereskedő nem is tartja fontosnak. Pedig, aki sokat gépel, annak kimondhatatlanul fontos a billentyűzet minősége.

A billentyűzet akkor jó, ha a kezelése kényelmes. Ha a billentyűk nem járnak túl hosszú úton. Ha jól, határozottan érezhető a megfelelő leütés.

A túl kemény és a túl puha billentyű nehezíti a hatékony gépelést. A jó billentyűzet ismertetőjele, hogy drasztikusan csökkennek a gépelési hibák.

Én a nagy enteres billentyűzeteket szeretem.

Számomra nagyon fontos a teljes magyar billentyűkiosztás.

Fontosnak tartom, hogy az Insert, Home és PageDown billentyűk és a fölöttük elhelyezett PrintScreen, ScrollLock, Pause billentyűk határozottan elkülönüljenek egymástól.

Most pedig megmutatom azokat a billentyűzeteinket, amelyek a leginkább megfelelnek, még az én kényes elvárásaimnak is.

Az egyik kedvencem a Chicony multimédiás billentyűzete a vicc, hogy ez csupán 3750 forintba kerül.

Ennek ellenére igazán jó billentyűzetnek tartom.

Kellemes, kényelmes a használata. A billentyűk mérete, azok távolsága, a billentyűk lenyomási mélysége megfelelő.

Nagyon tetszik a hatalmas szóköz, a szokásosnál öblösebb Control, Alt, Windows és list billentyűk.

Kifejezetten előnynek tartom a billentyűk világos szürkésfehér színét.

Tudom, hogy a fekete billentyűzet elegáns, de a világos billentyűzet sokkal jobban látható. A kezdők számára ez még fontosabb.

A világos billentyűzet feliratai még gyenge megvilágításnál is jól láthatók. A fekete billentyűzetek ekkor már olvashatatlanok.

Ha nem vakon gépelsz, akkor néha rápillantasz a billentyűkre. Ekkor igenis fontos, hogy egy szempillantás alatt eligazodj. Ebben a fehér billentyűzetek verhetetlenek.

Sajnos a fehér billentyűzetek kihalófélben vannak. Aki egyet ért velem a fent leírtakban, azok számára azt javaslom, tankoljon fel ebből a billentyűzetből. Tegyen félre néhány darabot. Lassan egyetlen fehér billentyűzet sem lesz a piacon. Akkor aztán bajban leszel, ha ilyet szeretsz.

USB-s kivitelben sajnos már nem tudok fehér (pontosabban világosszürke) billentyűzetet ajánlani, úgyhogy nyugodtan vásárolj be ebből a PS2 csatlakozóval szerelt modellből. Vegyél hozzá egy olcsó PS2/USB átalakítót, így majd olyan gépekhez is használhatod, amelyekről már lehagyták a PS2 billentyűcsatlakozót.

Ennek a billentyűzetnek van egy igen hasznos különlegessége. A billentyűzet baloldalán (ergonómiailag a legjobb helyen), kapunk három extra gombot. Ezekkel kényelmesen kiadhatjuk a kivágás (CTRL-X), a másolás (CTRL-C) és a beillesztés (CTRL-V) billentyűparancsokat. Programozóknak kifejezetten előnyös segítség.

Aki sokat nyomogatta ezeket a billentyűkombinációkat, az biztosan osztja a lelkesedésemet.

Ahhoz, hogy ezek a funkciók működjenek, telepíteni kell a mellékelt CD-n található kis programot.

A másik billentyűzet szintén egy Chicony modell. Ez sem drága. Mindössze 3125 Ft.

Különösen ajánljuk azok számára, akik notebook-ot is használnak. Ez a billentyű lapos, a notebook billentyűzetekhez kicsit hasonló megoldás. A billentyűk egészen rövid úton járnak, így a kezelése nagyon hasonlít a notebook billentyűzetek kezeléséhez.

Úgy kell használni, mint egy finom műszert. Szinte csak érinteni kell. Ezzel nem azt mondom, hogy ennyire érzékeny, inkább arra utalok, hogy nagyon hasonlít a notebook billentyűkhöz.

Az egyetlen negatívum az, hogy fekete.

El kell döntened, hogy profi, kényelmes munkaeszközre, vagy elegáns billentyűzetként használható asztaldíszre van szükséged.

Amennyiben az előbbi mellett döntesz, akkor ne a külalak alapján ítélj. Az általam megfogalmazott szempontok több mint 20 éves tapasztalaton alapulnak. Több millió billentyűleütéssel a hátam mögött nagyon fontos eszköznek tartom a billentyűzetet.

Végezetül megmutatom, hogy milyen billentyűzettel dolgozom én:

Az irodámban egy Cherry G80-3000 billentyűzetet használok. Ez a legjobb billentyűzet, amit valaha érintettem, pedig dolgoztam már egy 40 000 forintos Logitech billentyűzettel is. Maradok a Cherry G80-3000-nél, el nem cserélném semmivel.

Ezt is ajánlanám, de sajnos ilyen billentyűzetet Magyarországon senki nem árul. Külföldön pedig nem árulnak magyar nyelvű billentyűzeteket. A gyártó néhány darabot nem szállít.

A lakásban a fent említett Chicony szürkésfehér multimédiabillentyűzetét telepítettem. Régebben itt is egy Cherry G80-3000-est használtunk, egészen addig, amíg a nagyobbik lányom le nem öntötte narancslével. Sikerült kitisztítanom és megúszta, de azért úgy döntöttem, hogy inkább beteszek egy Chicony-t. Ezért kisebb kár, ha odaveszik.

Azok számára is remek billentyűzeteket tudunk ajánlani, akk előtérbe helyezik az eleganciát.

Üdvözlettel:

 

Share This