Hogyan válasszunk Gamer Laptopot

Adott a sokakat foglalkoztató kérdés: Érdemes-e gamer laptopot vásárolnunk?

Pár év vel ezelőtt szinte vicc kategóriába tartozott a téma a megszállott gamerek táborában. “Ne vegyél hordozható gépet, mert lassú, melegszik és baromi drága” ilyen hangokat hallottunk a témában… Mára viszont a technika rohamos fejlődésének és a miniatürizálásnak köszönhetően változni látdszik ez a tendencia.

A tényekre fektetve a hangsúlyt, megpróbáljuk kicsit körüljárni a kérdést, hogy ma 2016-ban mi igaz a régi megállapításokból.
Arra keressük a választ mit érdemes vásárolni, ha már ilyen mélyre szándékozunk nyúlni a zsebünkbe.
Rögtön az elején megállapítható, felejtős az az elgondolás, hogy 300 ezerből erősebb vagy ugyanolyan Notebookot tudunk venni, mint egy összeválogatott asztali PC esetében.
Az első kérdés amit el kell dönteni, kell nekünk egyáltalán egy játékra kihegyezett laptop?
Számít az az energiamennyiség és az így jelentkező kisebb számlaköltség amivel kevesebb áramot fogyaszt?
Utazgatunk majd ezzel a géppel vagy biztos, hogy ki szeretnénk vele ülni a teraszra, mert a hordozhatóság valóban az egyik legfontosabb potitívuma a laptopoknak. Ezek elsőre elhanyagolható érveknek tűnnek de egyáltalán nem azok.

Ha megszületett a nagy döntés: márpedig nekünk laptop kell mégpedig egy játékra kihegyezett vadállat, akkor melyik is legyen az a gép?

Ha az új játékokat figyelembe vesszük, márpedig miért ne tennénk, de az is biztosra vehető, hogy nincsenek csodák, valamint ha már lúd legyen kövér, akkor készüljünk fel egy igen komoly összeg kicsengetésére. Ha spórolgatosra akarjuk venni a figurát, akkor javasolt újból és újból elolvasni a fentebb már feltett kell-e nekem kérdéseket?
Mindenképp kellő óvatossággal érdemes nekivágni a keresgetésnek, tesztelgetés, böngészgetés, fórumok… nagy G a barátunk.

lappa-alienware-1

A notebook-ok esetében is ugyanazok az alkotóelemek fontosak mint egy asztali PC esetében:

  • Legyen jó proci
  • sok memória
  • izmos videókártya
  • hűtsön rendesen
  • minél több a gari annál jobb

PROCI:

Ha jót akarunk, akkor csak valódi négymagos QUAD-CORE egységgel szerelt jöhet szóba azaz Intel 4750HQ, 4720HQ, 6700HQ jelölésű i7-es processzorok. Ezekkel megfelelő erő birtokába jutunk.

MEMÓRIA:

Régi igazság, hogy amennyit csak megengedhetünk magunknak. A 8 GB korszaknak már vége és a 16 is kevésnek bizonyulhat már a közeljövöben is, de talán még pont megfelelő.

TÁROLÓ: 

Kiemelten lényeges, hogy csak SSD jöhet szóba és nem csak a rendszernek, hanem a játékok tárolására is. HDD-ről zötyögős lehet pár dúrva méretű játék, pl. GTA5 vagy Witcher 3 …

VIDEÓKÁRTYA:

Ez a legnagyobb dilemma, mert egymást érik a generacióváltások ebben a szegmensben. Egyértelmű, hogy itt is csak a csúcskategóriát érdemes megcélozni. Ez pedig jelenleg a GTX970/GTX980 páros. Itt elsődleges szempont amire nagyon figyelni kell az a jól működő hűtés. Kötelező a témában teszteket keresni, mielőtt véglegesen döntünk.
Az egy ventillátoros laptopok azonnal a felejtős kategóriába kell hogy kerüljenek!
Ennek mondjuk egyik ellenpéldája az Asus ROG (750-es sorozata) amely kicsit behemót és nehéz, viszont csendes és hideg! A kivételek viszont erősítik a szabályt!

KIJELZŐ:

Ez az a pont ahol a leginkább lehet kompromisszumokat kötni, főleg, ha előszeretettel használunk másik jóval nagyobb megjelenítőt a használat során, ami mondjuk utazgatásnál és a kerti kispadon pont nem igaz…
Az alap 15.6-os méret megfelelő lehet, ha valóban sokat utazunk. Egy GAMER LAPTOP ugyanakkor 17″-nál kezdődik, az az igazi még ha kicsit nehezebb is emiatt az egész konstrukció.

Látni fogjuk, hogy nem túl széles a kínálat, mint ahogyan a középkategóriás gépek piacán bőséges a kínálat.
A legfelső kategória (Alienware és társai) a csillagászati árakról közismertek mindenki számára. Jó ha tudjuk 400 ezer alatt nem ússzuk meg egy új és fenti paraméterekkel rendelkező laptop vásárlását.

Share This