Cégek részére kötelező az UPS!

Ne ijedj meg, ezt én állítom, nem törvény írja elő.

Ettől függetlenül, nagyon fontos állításról van szó.

Nézzük, hogy miért?

A megfelelő szünetmentes tápegység (Uninterruptible Power Supply) folyamatos és garantált tápellátást biztosít a számítógépeink számára. Ez különösen fontos azon számítógépek esetén, amelyeken adatbázisokat üzemeltetünk.

Áramkimaradás, vagy erős áramingadozás esetén ugyanis a számítógép leállhat, esetleg újraindul.
A memóriában tárolt adatokat ekkor a számítógép nem tudja visszaírni a merevlemezre. Ez adatvesztéshez, rosszabb esetben az adatbázis sérüléséhez vezet.

A szünetmentes tápegység áramszünet, vagy egy bizonyos szintet meghaladó áramingadozás esetén átkapcsol akkumulátoros tápellátásra. Ezzel az áramhálózati probléma idejére biztosítja a stabil tápellátást a számítógépünk számára.

Figyelj oda! Csak olyan szünetmentes tápegységet vásárolj, amely tartalmaz AVR áramkört! (Automatic Voltage Regulator = automatikus feszültség-szabályozás)

Az a tapasztalatunk, hogy AVR nélküli szünetmentesekkel probléma adódhat, amikor az áramellátásban a ciklikus áramingadozás egy fajtája megjelenik. A szünetmentes először kattog, majd egyszerűen leáll. Ekkor a rákapcsolt számítógép tápellátása is megszűnik.

Az AVR-t tartalmazó szünetmentes tápegységek ilyen esetben is rendben képesek ellátni a feladatukat. Ha nem értékelik stabilnak a tápellátást, akkor átváltanak akkumulátoros üzemmódba.

Minden valamire való szünetmentes tápegység tartalmaz túlfeszültség elleni védelmet is.
Ennek ellenére érdemes egy túlfeszültségvédőt bekötni a szünetmentes elé. Nagy túlfeszültség esetén inkább az hibásodjon meg (3-5 ezer forint), mint sem a drága szünetmentes tápegység beépített túlfeszültségvédelme.

A szünetmentes tápegység nem arra való, hogy nyomtatót üzemeltess róla!!!

Főként a nagy áramfelvételű lézernyomtatók szünetmentes tápra kötésétől óvakodj. Ezek induló áramfelvétele olyan hatalmas, hogy túlterhelhetik a szünetmentes tápegységet.

Szabály:
A nyomtatót nem kötjük a szünetmentes tápegység akkumulátorról táplált kimenetére!
A szünetmentes tápegységek jellemzően rendelkeznek egy „csak túlfeszültségvédett” kimenettel. Ez áramszünet esetén nem biztosít tápellátást. Ide lézernyomtatót is csatlakoztathatsz.

A szerver (hálózati kiszolgáló) számítógépek védelmére a szinuszos kimenetet biztosító smart UPS-eket javasoljuk. A szerver a céges infrastruktúra kulcs fontosságú eleme.
Ha az kiesik, megáll az egész cég.

Amennyiben nem csak számítógépet, monitort, hanem a router, a modem, a switch, vagy a hálózati adattároló (NAS) tápegységét is szünetmentesről kívánod táplálni, akkor szintén olyan szünetmentest kell használnod, amely szinuszos áramellátást biztosít.


Az olcsó szünetmentes tápegységek kvázi szinuszos (szinuszoshoz közelítő) kimenettel rendelkeznek. Ezek az UPS-ek csak megközelítőleg szinuszos kimenetet állítanak elő. Az említett eszközök külső tápegységei pedig szabályos szinuszos tápellátást igényelnek.

Ezek a kis tápok kvázi szinuszos UPS akkumulátoráról táplálva el sem indulnak. Normál tápellátás mellett az eszközök elindíthatók, áramkimaradás esetén a router, a modem és a switch működőképes marad, de a tápegységek túlmelegedhetnek, tönkre mehetnek, ha nem szinuszos UPS-ről tartósan üzemeltetjük azokat.

Szabály:
Ha nem szinuszos az UPS-ed, akkor ne arról hajtsd a router, a modem, a switch és a NAS tápegységét!
Ha ilyen eszközöket is szünetmentesről szeretnél táplálni, ahhoz szinuszos kimenetet előállító szünetmentesre van szükséged!

Az UPS kapacitását úgy kell megválasztani, hogy az 10-12 percnyi áramkiesés áthidalására alkalmas legyen!

Általában nem az a cél, hogy akkumulátoros üzemmódban órákig dolgozhassunk. Csupán arra van szükségünk, hogy rövid áramkiesés esetén is biztosítva legyen az áramellátás.

Ha hosszabb idejű az áramkiesés, akkor csupán annyi időre van szükségünk akkumulátoros tápellátásra, amíg elmentjük a munkáinkat, bezárjuk programjainkat és szabályosan leállítjuk a számítógépet.

A korszerű UPS-ek esetében a számítógépre telepíthetünk egy UPS management szoftvert. Ezzel együttműködve, az UPS automatikusan leállíthatja a számítógépet (szabályosan) még azelőtt, mielőtt az akkumulátorok kimerülnének.

Ha lehet olyan UPS-t válassz, amelyik USB porton kommunikál a számítógéppel!

A szünetmentes tápegység egy biztonsági berendezés. Évente ellenőrizd az állapotát!

Ha az ellenőrzés során, a teljesen feltöltött UPS nem bírja legalább 5 percig tartani az akkumulátoros tápellátást, akkor bizony már akku cserére szorul!

Fontos tudni, hogy a szünetmentes tápegység akkumulátora jellemzően 2-3 évig alkalmas a rábízott feladat ellátására. Ezt követően azonban elfárad, a kapacitása erőteljesen lecsökken.

4-5 év elteltével, már gyakran semmi szufla nem marad az akkumulátorban.

Ilyenkor azt hiszed, hogy védve van a számítógéped, de az első áramszünet alkalmával kiderül, hogy semmit sem ér az elöregedett akkumulátorral üzemelő UPS.

Az új akkumulátor beépítése előtt érdemes műszeres vizsgálat alá vetni az UPS-t. Ha a vizsgálat mindent rendben talál, csak akkor érdemes új akkumulátort beépíteni. Ezt követően, a következő ellenőrzésig ismét nyugodtan használhatod az UPS-t.

Share This