A kényelmes munkához PC kell!?

A legújabb felmérések azt mutatják, hogy az informatikai eszközök kedveltsége az alábbi sorrendet mutatja:

1. okostelefonok
2. táblagépek
3. laptopok
4. PC-k

Ez azonban elég csalóka kép. Olyan, mintha úgy főznél, hogy mindent beleöntesz a lábosba, amit a spájzban találsz.

Készítettünk egy felmérést, amelyben azt kérdeztük, hogy milyen eszközön szeretnek dolgozni az emberek.

Két célcsoportot vizsgáltunk, az egyik olyan munkát végez, ahol fontos az, hogy elég nagyméretű kijelző álljon rendelkezésre a munkához, és előnyt jelent a gyors, munkát jól támogató számítógép.

Ennél a csoportnál az eredmény az előző lista fordítottját adta:

1. PC-n (73%)
2. laptopon (26%)
3. tableten (1%)

A mobiltelefon nem arra való, hogy leveleket olvass, ill. írj, dokumentumokat kezelj vele. Szükség esetén jó szolgálatot tesz erre is, de a szemed megóvása érdekében értsd meg, hogy nem erre való.

A tabletekkel ugyanez a helyzet. Kisebb feladatok elvégzésére tökéletesek. Kiválóan használhatók tanulás során jegyzetelésre (főként külső billentyűzettel), prezentálásra, ügyféligények rögzítésére… Komoly, órákig tartó munkára azonban roppant kényelmetlenek főleg a kisméretű kijelző miatt.

Egy másik csoport, amelynél nem jelent lényeges előnyt a nagy kijelző, és olyan munkát végeznek, amire teljesítményét tekintve egy olcsóbb gép is megfelelő.

Náluk a következő eredményt hozta a felmérés:

1. Laptopon (72%)
2. PC-n (26%)
3. Tableten (2%)

Oly gyakran fordul elő, hogy fiatal vállalkozó ügyfelünk követve a divatot megvásárolta a laptopot, majd amikor már eléggé megszenvedett annak kényelmetlenségével, vásárolt az irodájába egy asztali számítógépet szép nagy monitorral, hogy komfortosabbá, kényelmesebbé tegye a munkavégzést.

Az asztali géphez kötött egy, esetenként több nagyméretű monitor igazán kényelmes munkát tesz lehetővé.

Azok a vevőink, akik szuper csendes LAPPA számítógépekkel dolgoznak, amellett, hogy élvezhetik az asztali számítógép nyújtotta előnyöket (gyorsaság, rugalmas bővíthetőség, nagy monitor(ok), még a számítógépek szokásos zajától is megkímélhetik magukat.

Munkám egyre nagyobb részét teszi ki cikkírás, levelezés, anyaggyűjtés, prezentációkészítés, stb. Csupa olyan dolog, amit egy átlagos számítógép használó is végez a számítógépén.

Ezen munkák során nagy jelentőséggel bír a kényelem és az, hogy ne kelljen a gépre várnom.

Minden feladatot a saját tempómban tudjak végezni. A gép várjon rám és ne én várjak a számítógépre.

Egy jól konfigurált asztali számítógép 4-5, bizonyos esetekben akár 6 évig is jól kiszolgálja az igényeinket.

Ezzel szemben egy hasonló összegbe kerülő laptop sokkal előbb elavul. Ennek oka a laptopok visszafogott teljesítményében keresendő.

Laptopok esetében szigorú korlátok közt kell tartani a készülék súlyát, méretét, a hőtermelést és az akkumulátoros üzemidőt.

Ennek pedig ára van.

Az ár az, hogy vissza kell fogni a feldolgozási teljesítményt.

Senkit ne tévesszenek meg a hangzatos nevek!

Core i3, Core i5, Core i7, vagy az olyan adatok, mint a négy-, vagy hatmagos processzor!

A tényadatok a következők:

Íme, összehasonlításképpen néhány olyan processzor, amit ajánlunk az ügyfeleinknek asztali , ill. mobil számítógépek (laptopok) esetén. A processzor mögé írtam azt a pontszámban kifejezett teszteredmény értéket (PassMark CPU Mark), amelyet a processzorok teljesítményének összehasonlítására használunk.

Asztali processzor  Mobil processzor
Intel Core i3-4340 @ 3.60GHz / 5 300 pont Intel Core i3-4000M @ 2.40GHz   / 3 298 pont
Intel Core i5-4670 @ 3.40GHz / 7 465 pont Intel Core i5-4210M @ 2.60GHz   / 4 279 pont
Intel Core i7-4770 @ 3.40GHz / 9 901 pont Intel Core i7-4710HQ @ 2.50GHz / 7 916 pont

A különbség azonban ennél sokkal nagyobb, mivel a laptopokban található alaplapok nem a feldolgozási teljesítmény jó kiaknázására, sokkal inkább a kis hőtermelésre és az alacsony áramfogyasztásra vannak optimalizálva. Ezzel szemben az általunk tervezett, ún. optimalizált asztali számítógép konfigurációk tervezésekor a csendesség és a megbízhatóság mellett cél az elérhető legnagyobb feldolgozási teljesítmény kiaknázása.

A teljesség kedvéért megmutatom néhány divatos és csábító mobil processzor feldolgozási teljesítményét:

 Mobil processzor
Intel Core i3-4010U @ 1.70GHz    / 2 467 pont
Intel Core i5-4210U @ 1.70GHz    / 3 436 pont
Intel Core i7-4510U @ 2.00GHz    / 3 979 pont

És igen, egy olyan cég számára, ahol két-három évente cserélik a laptopokat, mert bőven belefér (nem számít), ott nagyon jó választást jelentenek az U-s processzorok, mert jobb akkumulátoros üzemidőt biztosítanak a kijáró, helyszínen dolgozó kollégáknak.

Ahol azonban számít, hogy hány évig fogják tudni elégedetten használni a laptopot, ott nem érdemes U-s processzorokban gondolkozni.

A laptop nem olyan, mint az asztali számítógép. Nem fogsz tudni processzort cserélni benne. Azzal a processzorral fogod használni mindvégig, amivel megvásároltad.

A processzor nem minden!

Akár asztali számítógépről, akár laptopról beszélünk, nyugodtan kijelenthetem, hogy a mai korszerű számítógépeket csalódást keltően lelassítja az, hogyha merevlemezre telepítjük az operációs rendszert, és a felhasználói programokat.

Ha gyors gépet használsz, akkor legalább egy 120 Gbyte-os SSD meghajtót építtess bele! Arra telepítsék az operációs rendszert és a felhasználói programokat.

Az SSD négyszer, akár ötször gyorsabb, mint egy merevlemez.

Ha nagy mennyiségű anyagot kell tárolnod a gépen, hogy bármikor hozzáférhess, akkor az SSD mellé kérhetsz még egy merevlemezt is.

Ultra csendes PC-k:

A legcsendesebb asztali számítógépeink olyan csendesek, hogy a merevlemez a leghangosabb eszköz, ami belekerül. Ha nem elhagyható a merevlemez alkalmazása, akkor van egy saját megoldásunk a merevlemez csendesítésére, amivel a töredékére csökkenthető a HDD által keltett zaj.

Sokak számára előnyös, ha több monitort is munkába állíthatnak.

Két monitorral megoldható, hogy az egyiken mondjuk egy forrás dokumentumot olvasgatunk, a másikon pedig szerkesztjük a munkafájlunkat.

Grafikusok számára a két monitoros konfiguráció lehetővé teszi, hogy az egyik monitor teljes egészében a képfájl szerkesztésére használható, miközben a másikon elférnek a munkához használt eszköztárak.

A legkorszerűbb PC-inkre 4-6 monitor is csatlakoztatható.

Van több olyan ügyfelem is, akinél valóban indokolt kettőnél több monitor alkalmazása. Ilyen például az az ügyfelem, aki tőzsdézik és nagy monitorokon több, mint száz grafikont vizslat.

Vagy egy reklámgrafikus ügyfelem, aki három monitorral dolgozik. Egyik monitoron a minta dokumentum, a másikon a szerkesztett dokumentum, a harmadikon pedig a szerkesztőprogram eszköztára található.

Természetesen, laptophoz is lehet nagy monitort, külső billentyűzetet és egeret csatlakoztatni, hogy amikor az irodában dolgozol, akkor ne folyjék ki a szemed az erőlködéstől.

Fontos figyelmeztetés!

Ne feledd, hogy a szemed világa, a látásod a második legfontosabb erőforrásod. Az első az elméd állapota, de ebbe most ne menjünk bele.

Az aktív életed több, mint felét munkával töltöd. Igen is fontos, mégpedig nagyon fontos, hogy milyen körülmények közt teszed. Az általad használt eszközök komfortos munkavégzést tesznek lehetővé a számodra, vagy pedig rombolják az egészségedet?

A zaj nap, mint nap rombolja az elméd, kifáraszt, és láthatatlanul felemészti szellemi erőforrásaidat!

  • Amikor este hazamész véreres és ég a szemed?
  • Rendszeresen előre hajolsz, amitől estére már szinte kilyukad a hátad?
  • Néha fáj a fejed?
  • Gondold át, meddig rombolod még saját egészségedet?
Share This